Σελίδες
▼
Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018
Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018
Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018
Τα τσάτνεϊ… (chutney)
Το τσάτνεϊ πάλι, είναι μια άλλη περίπτωση μαρμελάδας.
Το κοινό με τη μαρμελάδα είναι τα φρέσκα φρούτα ή λαχανικά
της εποχής. Εδώ τα φρούτα ψιλοκόβονται και στην παρασκευή συμμετέχουν και άλλα
υλικά (σχεδόν πάντα κρεμμύδι, ζάχαρη και ξίδι) που θα δώσουν τη γλυκόξινη και
συχνά πικάντικη γεύση, που χαρακτηρίζει το τσάτνεϊ.
Τα εξωτικά μυρωδικά, όπως το τζίντζερ, τα μπαχαρικά και το
καυτερό στοιχείο θυμίζουν την ινδική καταγωγή του εδέσματος, που έγινε γνωστό
μέσω των Άγγλων και συνοδεύει όμορφα ψητά κρεατικά, αλλαντικά και τυριά.
Στο τσάτνεϊ είναι διασκεδαστικό να πειραματιστείτε με υλικά
και μυρωδιές και να φτιάξετε τη δική σας εκδοχή που θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα στα
γιορτινά τραπέζια μην ξεχνάμε ότι ταιριάζει πολύ με κυνήγι αλλά και με ψητά
πουλερικά. Γιατί το τσάτνεϊ κάνει ένα φαγητό να ξεφεύγει από τα συνηθισμένα.
Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018
Κεφτεδάκια με κάρυ και πιλάφι
Υλικά
600 γραμ. Κιμάς (βοδινό, χοιρινό, αρνίσιο ή μεικτό)
100 γραμ. Φιστίκια Αιγίνης αλατισμένα και καθαρισμένα
2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
Αλάτι και πιπέρι
1 αυγό
1 πρέζα Πιπέρι καγιέν ή σκόνη τσίλι
2 κουταλιές σούπας λάδι
3 κουταλιές σούπας Βούτυρο
2 κουταλιές σούπας κάρυ σε σκόνη
1 κουταλάκι γλυκού πάστα ντομάτας
3 κουταλιές σούπας αλεύρι
150 ml Κρέμα γάλακτος
1/2 λίτρο ζωμός λαχανικών
Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018
Θαλασσινά με σάλτσα πιπεριάς και ρύζι
Υλικά
200 γραμ. γαρίδες καθαρισμένες
200 γραμ. καλαμάρια καθαρισμένα και κομμένα ροδέλες
1 κόκκινη πιπεριά σε λουρίδες
1 κίτρινη πιπεριά σε λουρίδες
2 ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
1 καυτερή πιπεριά
1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
1 κουταλάκι γλυκού πάστα ντομάτας
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
2 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι και ½ κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018
Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018
Κοτόπουλο με πικάντικη σάλτσα (Ινδική συνταγή)
Υλικά
1 κουταλάκι γλυκού πάπρικα
1 κουταλιά σούπας Χυμός λεμονιού
2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι Γιαούρτι (150 γραμ.)
1 κουταλάκι γλυκού Τζίντζερ
2 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι και πιπέρι
1 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
1 κουταλάκι γλυκού κάρυ
500 γραμ. κοτόπουλο στήθος
500 γραμ. Ντομάτες σε κομματάκια χωρίς φλοίδα
4 κουταλιές σούπας βούτυρο
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
1 κουταλιά σούπας μέλι
150 ml κρέμα γάλακτος
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018
Τηγανητό ρύζι
Υλικά
1 φλιτζάνι Ρύζι basmati
300 γραμ. στήθος κοτόπουλου
1 κολοκύθι σε κύβους
2 Καρότα κομμένα σε κυβάκια
1/2 κουταλάκι γλυκού κουρκούμη
1/2 κουταλάκι γλυκού πάπρικα γλυκιά
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Αλάτι και πιπέρι
κάρυ σε σκόνη
2 ντομάτες κομμένες σε φέτες
2 κουταλιές ελαιόλαδο λάδι
1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018
Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018
Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018
Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018
Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018
Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018
Ταλιατέλες με Στήθος κοτόπουλο με μανιτάρια, πράσο και σάλτσα τυριού
Υλικά
500 γραμ. ταλιατέλες
400 γραμ. στήθος κοτόπουλο ή γαλοπούλας ψιλοκομμένο
1 πράσο καθαρισμένο και κομμένο σε ψιλά φετάκια
1 κουταλιά σούπας λάδι
300 γραμ. μανιτάρια χοντροκομμένα φρέσκα ή στραγγισμένη
κονσέρβα
125 γραμ. λευκό κρασί
125 γραμ. ζωμό λαχανικών (1 κύβο λαχανικών σε 125 γραμ.
ζεστό νερό)
120 γραμ. κρέμα γάλακτος
Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018
Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018
Χοιρινό κρασάτο
Υλικά
1200 γραμ. Ψαχνό κρέας από χοιρινή σπάλα
1/2 φλιτζάνι λάδι
1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
4 κουταλιές σούπας κονιάκ
2-3 κρεμμύδια
3 κουταλιές σούπας αλεύρι
1 ματσάκι (μαϊντανό, άνηθο, σέλινο)
3 σκελίδες σκόρδο
3 καρφιά γαρύφαλλο
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε το κρέας σε κανονικά κομμάτια και το βουτάμε σε μια
σάλτσα που φτιάχνουμε με 3 κουταλιές λάδι, κόκκινο κρασί, κονιάκ,
Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018
Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018
Κανελόνια με κιμά, μελιτζάνας και γραβιέρα
Υλικά για 6 άτομα
18 κανελόνια (Ζυμαρικά με σχήμα σωλήνα)
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
5 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
300 γραμ. γραβιέρα τριμμένη
200 γραμ. ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα
4 μελιτζάνες
ψιλοκομμένες σε κύβους
1 φλιτζάνι μπεσαμέλ έτοιμη ή σπιτική
Αλάτι και πιπέρι
Λίγο βούτυρο
Εκτέλεση
Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ σπιτικιά ή έτοιμη.
Ελιά μοσχάρι στον φούρνο
Το κομμάτι ελιά μόσχου το ξέρουμε και το κάνουμε κυρίως
κοκκινιστό. Λίγοι ξέρουν ότι είναι πολύ νόστιμο και ψητό. Θα σας δώσουμε μία
συνταγή για φυτό στον φούρνο που πρέπει να δοκιμάσετε.
Υλικά
1 κιλό μοσχάρι ελιά χωρίς κόκαλο και λίπος
1 κουταλιά γλυκού μαύρο πιπέρι
χοντροκομμένο
1 κουταλιά γλυκού πράσινο πιπέρι
χοντροκομμένο
Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018
Χοιρινό γκουλας (Goulash) με σάλτσα κρασιού και μήλου
Υλικά
500 γραμ. Χοιρινό κομμένο σε κομμάτια
Για την μαρνάδα
½ μήλο κομμένο σε κυβάκια
½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Πάπρικα γλυκιά
Κύμινο
Αλάτι και πιπέρι
250 γραμ. Χυμό μηλου
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Για την σάλτσα
1 ½ μήλο κομμένο σε ψιλά φετάκια
½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
500 γραμ. Χυμό μηλου
4 φέτες φρυγανισμένο ψωμί για τοστ
3 κουταλιές σούπας σταφίδες
500 γραμ. Χοιρινό κομμένο σε κομμάτια
Για την μαρνάδα
½ μήλο κομμένο σε κυβάκια
½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Πάπρικα γλυκιά
Κύμινο
Αλάτι και πιπέρι
250 γραμ. Χυμό μηλου
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Για την σάλτσα
1 ½ μήλο κομμένο σε ψιλά φετάκια
½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
500 γραμ. Χυμό μηλου
4 φέτες φρυγανισμένο ψωμί για τοστ
3 κουταλιές σούπας σταφίδες
Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018
Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018
Cordon bleu (Γεμιστά σνίτσελ)
Αν σας αρέσουν τα σνίτσελ το v cordon bleu είναι το καλύτερο ου μπορείτε να δοκιμάστε.
Γεμιστό με ζαμπόν και τυρί περασμένο από τραγανό ψωμί και πικάντικο τυρί είναι εγγυημένα μια νοστιμιά.
Μάλλον προέρχεται από την Γαλλία.
Φιλέτο σνίτσελ γεμιστό περασμένο από αλεύρι μετά σε χτυπημένο αυγό και τέλος σε μείγμα ξερό τριμμένο ψωμί με πικάντικο τυρί και τηγανισμένο ή ψημένο μέχρι να ροδίσει.
Γεμιστό με ζαμπόν και τυρί περασμένο από τραγανό ψωμί και πικάντικο τυρί είναι εγγυημένα μια νοστιμιά.
Μάλλον προέρχεται από την Γαλλία.
Φιλέτο σνίτσελ γεμιστό περασμένο από αλεύρι μετά σε χτυπημένο αυγό και τέλος σε μείγμα ξερό τριμμένο ψωμί με πικάντικο τυρί και τηγανισμένο ή ψημένο μέχρι να ροδίσει.
Ρολό μοσχάρι γεμιστό μυρωδικά και σάλτσα κρασιού
Υλικά
6 μοσχαρίσια σνίτσελ πολύ ψιλά κομμένα
4 κουταλιές σούπας μουστάρδα
2 κρεμμύδια ξερά
250 γραμ. μπέικον
40 γραμ. αγγουράκι τουρσί
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
½ λίτρο ζωμό λαχανικών
200 ml κόκκινο κρασί
500 γραμ. λαχανάκια Βρυξελλών
Αλάτι και πιπέρι
40 γραμ. βούτυρο
50 γραμ. τριμμένη φρυγανιά
500 γραμ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
6 μοσχαρίσια σνίτσελ πολύ ψιλά κομμένα
4 κουταλιές σούπας μουστάρδα
2 κρεμμύδια ξερά
250 γραμ. μπέικον
40 γραμ. αγγουράκι τουρσί
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
½ λίτρο ζωμό λαχανικών
200 ml κόκκινο κρασί
500 γραμ. λαχανάκια Βρυξελλών
Αλάτι και πιπέρι
40 γραμ. βούτυρο
50 γραμ. τριμμένη φρυγανιά
500 γραμ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018
Χοιρινό στον φούρνο με πατάτες και λαχανικά
Υλικά
2 κιλά χοιρινό μπούτι
100 γραμ γραβιέρα
2 σκελίδες σκόρδο
1 κιλό πατάτες μικρές
1 πράσο κομμένο σε πολύ ψιλές λουρίδες
3 καρότα κομμένο σε πολύ ψιλές λουρίδες
2 πιπεριές Φλωρίνης κομμένο σε πολύ ψιλές λουρίδες
2 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένο σε πολύ ψιλές φέτες
½ λάχανο κομμένο σε πολύ ψιλές λουρίδες
1 σφηνάκι ρακή
1 πορτοκάλι χυμός
1 λεμόνι χυμός
3+2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Ρίγανη και θυμάρι
Εκτέλεση
2 κιλά χοιρινό μπούτι
100 γραμ γραβιέρα
2 σκελίδες σκόρδο
1 κιλό πατάτες μικρές
1 πράσο κομμένο σε πολύ ψιλές λουρίδες
3 καρότα κομμένο σε πολύ ψιλές λουρίδες
2 πιπεριές Φλωρίνης κομμένο σε πολύ ψιλές λουρίδες
2 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένο σε πολύ ψιλές φέτες
½ λάχανο κομμένο σε πολύ ψιλές λουρίδες
1 σφηνάκι ρακή
1 πορτοκάλι χυμός
1 λεμόνι χυμός
3+2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Ρίγανη και θυμάρι
Εκτέλεση





































