Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Μάλτα (Malta Melita}

Μάλτα (Malta Melita} 


H Δημοκρατία της Μάλτας, είναι μικρό και πυκνοκατοικημένο νησιωτικό κράτος με έκταση (316 τ.χλμ.) είναι ίση με την Λευκάδα.

Τα κυριότερα από τα επτά νησιά είναι η Μάλτα (Μελίτα το αρχαίο όνομα που προτιμούν οι ντόπιοι) το Γκόζο (Gozo, αρχαία ελληνικά: Γαύλος) και το Κομίνο (Kemmuna).

Φτάνοντας στο αεροδρόμιο της Μάλτας μπορείς να πάρεις το λεωφορείο βγάζοντας εισιτήριο από μηχανήματα και μπορείς να βγάλεις το εισιτήριο για επτά μέρες με 21 ευρώ. Μπορείς να κατεβάσεις την εφαρμογή Tallinja
που μπορείς να βρεις τα δρομολόγια αλλά και σε πόση ώρα θα έρθει. Μπορείς να βγάλεις και εισιτήριο μέσα στον οδηγό με κάρτα ή μετρητά. Να σημειώσω ότι στην Μάλτα τα αυτοκίνητα πάνε από αριστερά με αγγλικό τρόπο οδήγησης.

Να πάρεις TAXI η να κατεβάσεις την εφαρμογή UMBER που είναι και φτηνότερο.

Να πούμε ότι είναι φτηνότερα από την Ελλάδα και πολλές φορές συμφέρει για να μην χάσεις ώρα.

Η πρωτεύουσα είναι η Βαλέτα (Valeta). Στην είσοδο της πόλης βρίσκεις όλα τα λεωφορεία για παντού αλλά υπάρχουν πολλά δρομολόγια από πόλη σε πόλη.

Ο καιρός στην Μάλτα είναι πολύ ζεστός ακόμα και τον χειμώνα. Καλύτερα να μην την επισκεφτείς καλοκαίρι. Εμείς πήγαμε Οκτώβριο (με κοντομάνικο και μόνο) αλλά και Δεκέμβριο με ψιλή μακρυμάνικη.

Τον Οκτώβριο ακόμα έχει πολύ κόσμο και ουρές για είσοδο σε μουσεία αλλά είναι όλα ανοιχτά. Τον Δεκέμβριο έχει πιο εύκολη πρόσβαση σε όλα αλλά μερικά μαγαζιά είναι κλειστά. Θα προτείναμε αν πάτε για λίγες μέρες και πρώτη φορά να πάτε Νοέμβριο μέχρι Φεβρουάριο. Να σημειωθεί ότι η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί είναι 8 βαθμούς.

 

Βαλέτα (Valeta

 Η πόλη της Βαλέτας πολλά παλιά κτήρια και είναι κτισμένη στο ακρωτήριο Συμπερά (Sciberra) από τους Ιωαννίτες Ιππότες. Μπορείς εδώ να δείς το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου με την ιστορία των Ιπποτών (Palazz tal-President, Il-Belt Valletta).


Τον ναό του Αγίου Ιωάννου (Triq San Gwann, Il-Belt Valletta ) με εισιτήριο 15 ευρώ.



Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (National Museum of Archaeology).

Το Casa Rocca Piccola το μάλλον παλαιότερο σπίτι με υπέροχα εσωτερικά δωμάτια και τα καταφύγια που σώθηκαν πολλοί κάτοικοι την εποχή του πολέμου.

Την εκκλησία της παναγίας της Νίκης (Bażilika Santwarju tal-Madonna tal-Karmnu) με τον τρούλο που είναι ορατός από τις γύρω πόλεις.

Θα περάσετε από την πύλη της Βαλέτας με την τάφρο και λίγο έξω από την πύλη το,

 Σιντριβάνι των Τριτώνων (Triton Fountain). Δίπλα τον σταθμό των λεωφορείων.

Οι Κήποι Άνω Μπαράκα (Upper Barrakka Gardens) μια υπέροχη πλατεία που από εκεί φαίνονται οι τρεις πόλεις (Kalkara, Birgu, Kordin). Στους κήπους υπάρχουν τα κανόνια που αν είστε απόγευμα θα δείτε την επετειακή χρήση ενός από αυτά.

Είναι υπέροχο να κάνεις απογευματινή βόλτα στους δρόμους της Βαλέτας. Αν έχετε περισσότερο χρόνο μπορείτε να επισκεφτείτε τους Κήποι Κάτω Μπαράκα (Lower Barrakka Gardens).


Εθνικό Πολεμικό Μουσείο Μάλτας - Φρούριο Αγίου Έλμου (National War Museum - Fort St Elmo).

Siege Bell War Memorial Μνημείο της Πολιορκίας της Μάλτας κατά τον Β' ΠΠ με κιονοστοιχίες, τεράστιο καμπαναριό και θέα στο λιμάνι Grand Harbour.


Προτεινόμενα για φαγητό καφέ ποτό.

Street food στην Μάλτα σχεδόν παντού θα βρείτε μικρά μαγαζάκια με τα τοπικά

Παστίζι (Pastizz)

είναι σαν τα δικά μας τυροπιτάκια με γέμιση ρικότα ή πουρέ αρακά ή κοτόπουλο. 

Φτίρα (Ftira)

 είναι ένα μαλτέζικο ψωμί σε σχήμα δακτυλίου, ζυμωτό, που συνήθως τρώγεται με γέμιση όπως σαρδέλες, τόνος, πατάτα, φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι, κάπαρη και ελιές. Οι τοπικές παραλλαγές περιλαμβάνουν το Gozo ftira, το οποίο σερβίρεται περισσότερο σαν πίτσα παρά σαν σάντουιτς.


Τεμπάνα (Timpana)

Είναι μια μαλτέζικη σπεσιαλιτέ με επιρροές από Σικελία που λατρεύουν οι απανταχού μακαρονάδες του κόσμου. Φτιάχνεται με πέννες οι οποίες αναμειγνύονται με ντομάτα, κιμά, αυγά και τυρί. Τέλος, βάζουν το σύνολο του μείγματος σε ζύμη και γίνεται κάτι σαν πίτα με μακαρόνια. Το κάνουν και με ρύζι αρακά και λιωμένο τυρί.



Τοπικά φαγητά είναι

Soppa tal-armla (Σούπα)

Εδώ μιλάμε για την παραδοσιακή σούπα της Μάλτας. Περιέχει πράσινα και λευκά λαχανικά, πατάτες, καρότα, φασόλια, μπιζέλια, κουνουπίδι και άλλα. Τα παραπάνω αναμειγνύονται μαζί με πάστα ντομάτας και έχουμε αυτό το σούπερ θρεπτικό και γευστικό -φυσικά- αποτέλεσμα.

Fenkata (Κουνέλι)

Οι Μαλτέζοι τρώνε πάρα πολύ κουνέλι. Μάλιστα έχουν και συγκεκριμένη συνταγή για αυτό. Μάλιστα η συνταγή αυτή διεκδικεί και τον τίτλο του «εθνικού πιάτου» της Μάλτας. Τυπικά αποτελείται από δύο πιάτα. Το πρώτο πιάτο είναι ένα τεράστιο μπολ μακαρόνια με κρασί και βότανα. Το δεύτερο πιάτο είναι το πραγματικό κρέας κουνελιού μαγειρεμένο σε μια παρόμοια σάλτσα, το οποίο σερβίρεται με αρακά και πατάτες



Gagħaq tal-għasel (γλυκό)

Το Gagħaq tal-għasel είναι ένα παραδοσιακό γλυκό της Μάλτας που φτιάχνεται το κατά την περίοδο του Καρναβαλιού ή τα Χριστούγεννα. Είναι στρόγγυλο και το γεμίζουν με ένα μείγμα από μαρμελάδα, ζάχαρη, λεμόνι, πορτοκάλι, μείγμα μπαχαρικών και σιρόπι.


Μαγαζιά που δοκιμάσαμε και προτείνουμε

Βρήκαμε καφέ φραπέ μετά την είσοδο στην Βαλέτα αριστερά απέναντι από το προεδρικό κτήριο στο L. Accademia café Είπαμε να τον χτυπήσουν και ήταν αρκετά καλός.

Is-Suq Tal-Belt - Valletta Food Market Πολυτελής προορισμός με παντοπωλεία και πολυσύχναστο χώρο εστίασης με διεθνή κουζίνα σε κτίριο του 19ου αιώνα.

Εδώ μπορείς να βρής στον κάτω όροφο το Μάρκετ Arkadia με πολλά προιόντα.

Στο ισόγειο street food και έξω για φαγητό και καφέ. Μπροστά στον δρόμο υπάρχουν τραπέζια που μπορείς να ξεκουραστείς ή να πάρεις από όπου θέλεις κάτι να φας ή να πιείς και να κάτσεις εκεί.

Το Caffe Cordina το ποιο παλιό καφέ της Μάλτας με τραπεζάκια στην απέναντι πλατεία.



Στον πλαϊνό δρόμο της πλατείας Misraħ San Ġorġ  Κεντρική πλατεία που περιλαμβάνει το διάσημο προεδρικό μέγαρο και άλλα μπαρόκ και νεοκλασικά κτίρια θα βρείτε.

Pastaus Ιταλικό εστιατόριο με Φρέσκα ζυμαρικά που σου φέρνουν να διαλέξεις το είδος, πολύ νόστιμα όσα δοκιμάσαμε. το μόνο αρνητικό που βρήκαμε είναι ότι παίρνουν μόνο μετρητά.















The Undercroft Italian Restaurant , Pizzeria, Cocktails, Bar Ένα πολύ καλό Ιταλικό εστιατόριο στην άκρη δρόμου της πλατιάς  Αγ. Γεωργίου προς το καραβάκι.  Πολύ καλό φαγητό.







Ειδικά ψώνια

Στην οδό  164 St. Lucias stree είναι ο δρόμος ανάμεσα στην εκκλησία του αγίου Ιωάννου και το παλάτι του μεγάλου Μαγίστρου  θα βρείτε μαγαζιά με ασημικά σε καλή τιμή προτείνουμε το μαγαζί του κ. J.Azzopardi Jewellery που είναι ευγενικότατος και έχει πολλά χειροποίητα.

Stephen Cordina Aroma & Therapy Perfume Atelierν με αρώματα που θα βρείτε μόνο εκεί οι τιμές είναι αρκετά τσιμπημένες αλλά είναι πολύ καλά.

Πολλά τουριστικά στους δρόμους που θα βρείτε στους δρόμους της Βαλέτας.

 

Σλιεμα (Tas Sliema)

Μια πόλη ακρωτήρι βόρια της Βαλέτα  

Με πολλά ξενοδοχεία είναι φτηνότερα από την Βαλέτα. Επικοινωνεί με λεωφορείο αλλά και με φέρι (Sliema Ferries departures) που κάνει 10 λεπτά. Φεύγει από την προβλήτα 5 και πάει στην Βαλέτα εκεί μπορείς να πάρεις το λεωφορείο VFS Valletta η να ανέβεις στον δρόμο και να πάρεις το 133 που πάει τον γύρο και καταλήγει σχεδόν το κέντρο της Βαλέτας. Να σημειώσω ότι στην Μάλτα τα αυτοκίνητα πάνε από αριστερά με αγγλικό τρόπο οδήγησης.

Εκτός από τα παραλιακά μαγαζιά μπορείς να επισκεφτείς το The Point Shopping Mall με καταστήματα και καφέ. Στο ύψος από το φέρι απέναντι δίπλα από τον Zara στην οδό Tower Road είναι ο δρόμος που μπορείς να περάσεις από την άλλη μεριά του ακρωτηρίου στην παραλία. Εδώ θα βρεις πολλά καφέ στον παραλιακό αλλά και το εστιατόριο Il Fortizza ένα παλιό φυλάκιο που το μετέτρεψαν σε εστιατόριο αξίζει να το επισκεφτείς για φαγητό αλλά και για να δείς το ίδιο.


Από την μεριά της Βαλέτα μπορείς να πάς για φαγητό στο Tiffanys Bistro αρκετά καλό Ιταλικό εστιατόριο.

Απέναντι από την Βαλέτα είναι οι τρείς πόλεις (Kalkara, Birgu, Kordin).  Η Kalkara είναι μια μοντέρνα πόλη που εκεί έχουν εγκαταστήσει όλες τις υπηρεσίες επικοινωνιών. Η Kordin είναι κυρίως λιμάνι και εμπορεύματα. Και η Birgu που εκεί είναι το φρούριο του Αγίου Αγγέλου και ονομάζετε η πόλη της νίκης. ( έχει εισιτήριο) Ένα φρούριο που μπορείς να το επισκεφτείς από την Βαλέτα ή με βαρκούλα σε σχήμα γόνδολας αλλά με μηχανή η με το φέρι της γραμμής. Το τέρμα στην Βαλέτα είναι κάτω από το Ασανσέρ που βρίσκετε στους κήπους Μαράγκα και με ένα εισιτήριο 1 ευρώ κατεβαίνεις και ανεβαίνεις. Όταν κατέβεις περνάς τον δρόμο και το στενάκι απέναντι για παραλία. Πρώτα είναι οι βάρκες και μετά το φέρι αριστερά.




Πριν το φέρι στην Birgu θα βρεις και Ελληνικό εστιατόριο με φραπέ το Μύκονος για μας.




Η θέα από το Ασανσέρ 10 ορόφων είναι υπέροχη και για όποιον φοβάται τα ύψη να πάρει το μέσα αλλιώς μπορεί να κατέβει τα 300 περίπου σκαλιά μέσα από τα τοίχοι. 

Εκδρομή στην Μντίνα  (L-Lmdina) και Ραμπάτ (Lr-Rabat)

η Mdina, ή αλλιώς «Σιωπηλή Πόλη». Η Mdina βρίσκεται στο κέντρο του νησιού και από την παραλιακή Βαλέτα απέχει μόλις 20 -25 λεπτά. Η Mdina κατοικείται ήδη από το 700 π.Χ. και ήταν η πρώην πρωτεύουσα του νησιού.

Μπορείτε να πάτε με το λεωφορείο όσο από την Βαλέτα αλλά και από άλλες πόλεις.

Μέσα στην πόλη μπαίνουν μόνο τα αυτοκίνητα των κατοίκων. Υπάρχουν άμαξες με άλογα αν θέλετε για μία βόλτα αλλά πάει μόνο κεντρικά. Καλύτερα να την περπατήσετε αξίζει.

Εδώ έχουν γυριστεί πολλές ταινίες εποχής. Μόλις μπείτε δεξιά είναι το The Mdina Dungeons Museum Εκθέματα για την ιστορία της σωματικής τιμωρίας σε κελιά και διάδρομοι κάτω από ένα μεσαιωνικό παλάτι.

Προχωρώντας στα αριστερά σας είναι το κατάστημα με τα γυαλικά Μεντίνας.

Στο τέλος του δρόμου πάτε αριστερά και δεξιά στον κεντρικό δρόμο θα δείτε

Παρεκκλήσι της Αγίας Αγάθης, μετά  τον Ναός και Μονή του Αγίου Πέτρου.

Λίγο ποιο κάτω θα βρείτε την πλατεία του αγίου Παύλου με τον ναό Καθεδρικός Ναός Αγίου Παύλου Μντίνα Katidral ta’ San Pawl με τα δύο ρολόγια που το ένα δείχνει λάθος ώρα για να κοροϊδέψει τον διάολο.

Στο τέλος του δρόμου θα φτάσετε στα τείχη της πόλης με θέα στην Μάλτα. Δεξιά παράλληλα με τα τείχη θα βρείτε το Fontanella Tea Garden με θέα στο νησί και καλό καφέ. Αν συνεχίσετε τον δρόμο θα φτάσετε στο  Μουσείο Καθεδρικού της Μντίνα  (Mdina Cathedral Museum).

Ενώ αν πάρετε τον δρόμο αριστερά θα περάσετε παράλληλα με τα τείχη και θα φτάσετε στα στενά  που βγάζουν στην τάφρο. Εδώ στο τέλος του δρόμου υπάρχει και η πύλη των Ελλήνων.

Στην πόλη υπάρχουν πολλά μαγαζιά για καφέ ή φαγητό και πολλά μαγαζιά με σουβενίρ.


Απέναντι από την Μντίνα είναι η πόλη Ραμπάτ. Βγαίνοντας από την πύλη και δεξιά είναι το τέρμα των λεωφορείων από εκεί μπορείτε να πάτε για τις Κατακόμβες του Αγίου Παύλου (St Paul’s Catacombs) και  Κατακόμβες Αγίας Αγάθης (Saint Agatha Catacombs) το κακό είναι ότι από τις κατακόμβες είναι ανοιχτή μόνο μία αν δεν έχετε πολύ χρόνο δεν ξέρω αν αξίζει να χάσετε εκεί ώρα τελικά.

Εδώ θα βρείτε και το εστιατόριο A.D 1530 από το 1530 με φαγητό που πήρε αστέρι MICHELIN Guide υο 2023 και οι τιμές του είναι γύρο στα 18 ευρώ

Εκδρομή στο Gozo

Από όλες τις πόλεις θα βρείτε λεωφορείο για το Gozo βασικά θα φτάσετε στο λιμάνι Girkewwa και από εκεί με φέρι θα περάστε στο Gozo περνώντας λίγο ποιο μακριιά από το Κομίνο Kemmuna.

Μπορείτε να πάρετε και από την Βαλέτα και από την Σλιέμα καραβάκι που πάει στο Gozo. Υπάρχουν αυτά που περνάνε απλά από το Κόμινο αλλά και αυτά που σταματάνε να δείτε την γαλάζια λίμνη όπως την λένε. Γαλάζια νερά σε μία αμμώδες λιμνοθάλασσα. Εσείς διαλέγετε αν έχετε την ώρα και την διάθεση.

Από τον σταθμό του φέρι στο Girkewwa παίρνετε το καράβι για Gozo η απόσταση είναι σχεδόν όσο το Ρίο Αντίρριο γύρο στα 15 λεπτά.

Από το λιμάνι στο Gozo μπορείς να πάρεις τα τουριστικά διώροφα λεωφορεία hop-on-hop-off. για να περιηγηθείς στο νησί. Όλη η διαδρομή είναι 15 στάσεις και σύνολο 2,5 ώρες από το λιμάνι Mgarr. Μπορείς να σταματήσεις σε όποια πόλη θέλεις και να πάρεις το άλλο. Περνά κάθε 35 λεπτά και η τιμή του εισιτηρίου είναι 20 ευρώ.



Στάση 1 -Mgarr.

Στάση 2 - Xewkija

Στάση 3 - Savina Creativity

Στάση 4 - Victoria προς Dwejra

Στάση 5 - Ta' Dbiegi

Στάση 6 - Dwejra

Στάση 7 - Ta' Pinu

Στάση 8 - Fontana

Στάση 9 - Xlendi

Στάση 10 -Victoria προς Marsalfom

Στάση 11 - Marsalfom

Στάση 12 - Ggantija

Στάση 13 - Ramla

Στάση 14 - Nadur

Στάση 15 – Mgarr

Η Victoria είναι η πρωτεύουσα του νησιού λίγο ποιο πάνω από την στάση υπάρχει η πλατεία με καφέ και μία μικρή αγορά που θα βρείτε χειροποίητα πλεκτά αρκετά καλή τιμή. Και απέναντι ο δρόμος πάει στο κάστρο της πόλης.

Θα περάσετε από το χυτήριο γυαλιού του Gozo. Από το Inland Sea Dive Site που είναι μία λίμνη που επικοινωνεί με την θάλασσα μέσο μιας σπηλιάς. 

Η πόλη St Pauls Bay 

Στην πόλη St Pauls Bay θα βρείτε το μουσείο αυτοκινήτου που είναι ανοιχτό μόνο πρωί και το Malta National Aquarium αρκετά καλό, το Café del Mar Malta. Για να φτάσετε εκεί θα πρέπει από την αρχή της πόλης να πάρετε τοπικό λεωφορείο. Αν δεν έχετε χρόνο δεν ξέρω αν αξίζει να πάτε.


Μπορείτε ακόμα να πάτε στο χωριό του ποπάυ (Popeye Village) που είναι το σκηνικό για την ταινία (μεγάλη διαδρομή για ένα τεχνικό σκηνικό αν δεν έχεις παιδιά μαζί σου και χρόνο) και το ψαροχώρι Μαρσασλόκκ (Marsaxlokk) που τις Κυριακές μόνο γίνετε υπαίθρια αγορά με τα πάντα, και έχουν ρις βάρκες τους που στην μπροστινή μεριά έχουν ζωγραφίσει το μάτι του Όσιρις για καλά ταξίδια και τπ7υχη. Βασικά δεν έχει τίποτα άλλο να δεις.

 

Ελπίζουμε με αυτά τα λίγα να βοηθήσαμε αν κάποιος θέλει να ταξιδέψει στην Μελίτα ή Μάλτα εμείς την προτείνουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: