Σάββατο 18 Αυγούστου 2018

Φλούδα καρπουζιού στην διατροφή μας


Έχουμε συνηθίσει να τρόμε μόνο το εσωτερικό από τα καρπούζια. Πολλοί δεν ξέρουν ότι η φλούδα του καρπουζιού έχει πολλές βιταμίνες και μπορεί να μπει στην διατροφή μας.
Οι βιταμίνες που βρίσκονται στην φλούδα του καρπουζιού περιλαμβάνουν τη βιταμίνη Α, βιταμίνη Β2, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Ε και βιταμίνη C. Περιέχει επίσης την κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, βήτα-καροτίνη, και το λυκοπένιο το οποίο έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Για τον λόγο αυτόν λοιπόν, θα σας δώσουμε μερικά παραδείγματα του πως μπορείτε να πάρετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να σας προσφέρουν οι φλούδες καρπουζιού.

Φλούδες Καρπουζιού Τουρσί
Το καρπούζι ανήκει στην ίδια οικογένεια με το αγγούρι, οπότε είναι λογικό ότι μπορείτε να το κάνετε τουρσί ! Το τουρσί από φλούδες καρπουζιού είναι ένα κοινό μέρος της νότιας κουζίνα και έχει μια γλυκοπικάντικη γεύση.


Υλικά
1/2 κιλό φλούδα καρπουζιού καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
90 γραμ. αλάτι χοντρό
1 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνια ξύδι άσπρο
1 κουταλιές σούπας σπόρους κολίανδρου
1 κουταλιές σούπας κόκκους πιπέρι
1 ξυλαράκι κανέλας.

εκτέλεση
Σκεπάστε το καρπούζι με το αλάτι και αφήστε στο ψυγείο για 12 ώρες
Βράστε το νερό με το ξύδι τη ζάχαρη και τους σπόρους του κολίανδρου για 10 λεπτά
Σουρώστε και ρίξτε το ζουμί στο καρπούζι.
Μεταφέρετε σε αποστειρωμένο βάζο και προσθέστε το πιπέρι και το ξύλο κανέλας
Σφραγίστε το καπάκι και τοποθετήστε το βάζο σε κατσαρόλα με νερό μέχρι λίγο πιο πάνω από τη μέση του βάζου
Όταν πάρει βράση το νερό σβήστε τη φωτιά και αφήστε για 10 λεπτά
Βγάλτε με προσοχή το βάζο και αφήστε το για 2 με τρεις εβδομάδες πριν χρησιμοποιήσετε το τουρσί σας.

Χυμός από Φλούδα Καρπουζιού
Ακριβώς όπως κάθε φρούτο, μπορείτε να από τη σάρκα του καρπουζιού αλλά και από τις φλούδες του. Φτιάξτε έναν υπέροχο χυμό με φλούδες καρπουζιού και να εμπλουτίστε τη γεύση του με τα αγαπημένα σας φρούτα.

Σοταρισμένες Φλούδες Καρπουζιού
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη φλούδα καρπουζιού σαν γαρνιτούρα στο πιάτο σας. Κόψτε τη φλούδα του καρπουζιού σε κύβους και σοτάρετε την με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει, και έπειτα προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε οποιοδήποτε άλλο καρύκευμα που σας αρέσει.


Στις σαλάτες
Το λευκό της φλούδας είναι ένα υπέροχο συστατικό για τις σαλάτες σας.

Κομπόστα από καρπούζι
Κόβουμε το λευκό από το καρπούζι και το βράζουμε με λίγο νερό και ζάχαρη. Όταν αρχίσει να μαλακώνει το αφήνουμε να κρυώσει και η κομπόστα μας είναι έτοιμη.

Καρπούζι γλυκό του κουταλιού

Υλικά
1 κιλό καθαρισμένη φλούδα καρπουζιού (το άσπρο μέρος)
800 γραμ. ζάχαρη
2 φλιτζάνια τσαγιού νερό
100 γραμ. αμύγδαλα καβουρντισμένα (προαιρετικά)
1 κλωνάρι αρμπαρόριζα ή 1 βανίλια
2½ λεμόνια (το χυμό τους)

Εκτέλεση
Αφού κόψουμε το καρπούζι μας και το βάλουμε να παγώσει, μαζεύουμε τις φλούδες, στις οποίες έχουμε φροντίσει ν᾿ αφήσουμε πάνω και λίγη κόκκινη ψίχα.
Καθαρίσουμε το πράσινο εξωτερικό μέρος, πλένουμε τις φλούδες, τις κόβουμε σε μεγάλα, κυδωνάτα, κομμάτια και τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό, που μέσα έχουμε στύψει τα 2 λεμόνια.
Φροντίζουμε, βάζοντας πάνω τους ένα βάρος, να βυθίζονται καλά στο νερό και τα αφήνουμε να σφίξουν, για 1 - 2 ώρες.
Στη συνέχεια τα ξεπλένουμε, τα σουρώνουμε και τ' αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το νερό και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 10΄ λεπτά, ξαφρίζοντας τον αφρό που θα βγάλουν.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να σταθεί για 24 ώρες.
Την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε πάλι το γλυκό, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να «δέσει» το σιρόπι. (Το σιρόπι έχει δέσει όταν στάξουμε µια σταγόνα πάνω στο νύχι του αντίχειρα μας ή σε ένα πιατελάκι του καφέ και αυτή στέκεται και δεν απλώνει. Τότε το γλυκό είναι σωστά δεμένο). Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε τ᾿ αμύγδαλα, την αρμπαρόριζα και το χυμό από το μισό λεμόνι, (για να μη ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά και για αντισηπτικό και συντηρητικό) και τ' αφήνουμε να βράσουν μαζί για 1΄- 2΄ ακόμα.
Έπειτα αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να σταθεί για 5' λεπτά περίπου, μέχρι να σταματήσει ο βρασμός και να πέσει λίγο η θερμοκρασία του.
Βάζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και είναι έτοιμο να το απολαύουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: