Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Κολοκυθόσουπα με κρουτόν

Υλικά
2 κεφάλια σκόρδο
1 κουταλάκι γλυκού ελαιόλαδο
3 κουταλιές σούπας βούτυρο
5 φλιτζάνια κομμένο σε κύβους καθαρισμένη κίτρινη κολοκύθα
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 φλιτζάνι μπύρα
2 κουταλάκια γλυκού αλάτι
3 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
2 φλιτζάνια επιπλέον τυρί τσένταρ τριμμένο
4 φέτες ψωμί

Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόψτε την κορυφή στα δύο κεφάλια σκόρδου. Ανοίγουμε λίγο με το χέρι να χωρίσουν ενδιάμεσα.
Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Τυλίξτε σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Αφού κρυώσουν, αφαιρούμε όλο το ψημένο σκόρδο από τα κεφάλια. Αφήνουμε στην άκρη.
Απλώστε λίγο από το ψημένο σκόρδο στις φέτες ψωμί. Ομοιόμορφα μοιράστε το τυρί μεταξύ δύο φέτες ψωμιού. Καλύψτε εξωτερικά τις φέτες με βούτυρο.
Ψήνουμε στον φούρνο σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν και να λιώσει το τυρί, περίπου 1-2 λεπτά ανά πλευρά. Κόβουμε σε τετράγωνα και θα τα σερβίρετε με την σούπα.
Ζεσταίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο, την κολοκύθα, το κρεμμύδι, το υπόλοιπο σκόρδο και το αλάτι. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς, περίπου 7-8 λεπτά. Προσθέστε μπύρα και τον ζωμό κοτόπουλου. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει την κολοκύθα, περίπου 10-12 λεπτά ακόμα. Μεταφέρετε σε ένα μπλέντερ και κάντε τα πουρέ μέχρι να γίνουν αλοιφή και να μην έχει μικρά κομματάκια. Επιστρέψτε τη σούπα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζωμό κοτόπουλου ακόμα.

Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει, σερβίρετε ζεστό μαζί με κομματάκια  κρουτόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: