Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗ ΜΑΛΤΑ



Η Μάλτα ονομάζεται μερικές φορές "Η χώρα του μελιού" και μπορεί να έχει πάρει το όνομά της από τους Έλληνες, που την ονόμασαν melite, δηλαδή το μέλι ή το γλυκό. Πιστεύεται ότι δόθηκε αυτό το όνομα λόγω των μελισσών που είναι ενδημικά στη Μάλτα. Μια άλλη θεωρία είναι ότι το όνομα προέρχεται από τη φοινικική λέξη maleth, που σημαίνει καταφύγιο ή λιμάνι.
Η Μάλτα αποτελείτε από 18 νησιά αλλά μόνο 3 κατοικούνται.


Η Μάλτα έχει σημαντική ιστορία από το 5200 π.Χ. υπάρχουν ορισμένα σπίτια από τα παλαιότερα ανεξάρτητα κτίρια στον κόσμο, που χρονολογούνται από το 3500 π.Χ. τα οποία αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO.


Βαλέτα

Kon-Katidral ta' San Ġwann

Ήταν στόχος των καταχτήσεων ξένων δυνάμεων για χιλιετίες. Οι Φοίνικες, οι Καρχηδόνιοι, οι Ρωμαίοι, οι Μαυριδοί, οι Νορμανδοί, οι Σικελείς, οι Ισπανοί, οι ιππότες του Αγίου Ιωάννη, οι Γάλλοι και οι Βρετανοί, όλοι κυβερνούσαν τα νησιά. Η Μάλτα απέκτησε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1964 και είναι σήμερα κράτος της ΕΟΚ.
Η Μάλτα φιλοξενεί περισσότερες από 360 εκκλησίες η μόνη μέρα χωρίς γιορτή είναι τα δίσεκτα έτη.
Υπάρχουν δύο επίσημες γλώσσες της Μάλτας τα Μαλτέζικα (που είναι μία ένωση αραβικών και σικελιάνικων και Αγγλικών.
Το Gozo το δεύτερο σε μέγεθος νησί παράγει το 80% της κατανάλωσης σε τρόφιμα που χρειάζεται. Το νερό στο νησί της Μάλτας που είναι και η πρωτεύουσα Valeta  είναι από αφαλάτωση αλλά πίνετε κανονικά.

Οι τιμές στην Μάλτα είναι εκτός του νερού που θα το βρείτε από 1 έως και 2 ευρώ είναι όπως και στην Ελλάδα. Έχει πολύ καλή συγκοινωνία με λεωφορεία αλλά και σε αρκετά σημεία με φέρυ  που θα σας μεταφέρουν μεταξύ των πολλών κόλπων του νησιού.
Υπάρχουν τα ΤΑΧΙ αλλά και e-caps  που με την εφαρμογή στο κινητό θα έρθουν σε 2-3 λεπτά και είναι λίγο φθηνότερα.
Στους δρόμους οδηγούν με το αγγλικό σύστημα (αριστερά) αλλά και οι πεζοί προχωράνε αριστερά αντιθέτως με εμάς.

St. Paul's Cathedral

Mdina Cathedral

Υπάρχουν πολλές καντίνες κυρίως στους παραλιακούς πεζόδρομούς που προσφέρουν από καφέ έως και δείπνο αλλά δεν έχουν καμιά σχέση με τις Ελληνικές. Τα πιάτα τους πάντα περιποιημένα με καλή ποσότητα και πολύ γευστικά, λες και τρως σε καλό εστιατόριο.
Θα βρείτε στους δρόμους μικρά μαγαζάκια που προσφέρουν πολλά street food από φολιδοειδή έως και μακαρόνια.
Η Μάλτα φτιάχνει την δική τους μπύρα που είναι μια ελαφριά Cisk Lager Beer είναι με ξεχωριστό και ισορροπημένο χαρακτήρα. Το πλούσιο άρωμα του λυκίσκου και η ευχάριστη πικρία της ταιριάζει με το γεύμα.
Η κουζίνα της Μάλτας είναι επηρεασμένη από πολλές κουλτούρες κυρίως από την Σικελία και την μεσογειακή κουζίνα.
Το εθνικό τους πιάτο ονομάζεται stuffat tal-fenek, είναι κουνέλι, στιφάδο σε κρασί και μπαχαρικά. Χρησιμοποιούν συχνά το γευστικό ζωμό από το στιφάδο για σάλτσα σε ένα πρώτο πιάτο με ζυμαρικά.

Cisk Lager Beer
Είναι διάσημο το τυρί Gozitan , που ονομάζεται gbejna, το οποίο χρησιμοποιείται σε πολλά πιάτα, καθώς και το ψωμί τους που ονομάζεται hobz biz-zejt (ομολογουμένως πολύ γευστικό) .
Κάνουν ένα ψωμάκι γεμιστό που ονομάζεται bigilla, που παρασκευάζεται από ξερά φασόλια που μαγειρεύονται και ξεφλουδίζονται γεμισμένο με ένα μίγμα σάλτας αντσούγιας, σκόρδο και πιπέρι. Ένας άλλος θησαυρός από τη Μάλτα είναι μια γλυκιά γεύση, μια σάλτσα ντομάτας που ονομάζεται Kunserva, η οποία χρησιμοποιείται επίσης σε πολλά πιάτα και πολλές φορές απλώνεται σε ψωμί, γεμάτη με κάπαρη, τόνο, γαύρο, ελιές και πασπαλισμένο με ελαιόλαδο.
Είναι διάσημο για τα χρυσά γεμιστά γλυκά που βρίσκονται σε κάθε γωνιά του δρόμου, που ονομάζεται παστίζζη είναι γεμισμένα με σοκολάτα και ξυρούς καρπούς αλλά θα τα βρείτε και αλμυρά με γέμιση τυριού ή πουρέ μπιζελιού.
Τα ψάρια είναι ένα από τα συνηθισμένα εδέσματα στο τραπέζι τους και πολλά στην αγορά. Θα τα βρείτε παντού ψημένα αλλά και να τα αγοράστε αν θέλετε να τα ετοιμάσετε μόνοι σας.


Τα παραδοσιακά πιάτα της Μάλτας θα σας τα δώσουμε παρακάτω. Δεν προλάβαμε να τα δοκιμάσουμε όλα αλλά όσα προλάβαμε ήταν υπέροχα και πολύ χορταστικά.





ZEBBUG MIMLI (ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΕΛΙΕΣ)



(PASTEDZI)


MALTESE INSALATA (ΣΑΛΑΤΑ ΚΗΠΟΥ)




FROGA-TAT-TARJA (ΟΜΕΛΕΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ)


ΜΑΛΤΕΖΙΚΟ ΖΕΛΕ (ΠΑΓΩΤΟ)


Δεν υπάρχουν σχόλια: