Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Πώς να φτιάξετε το παραδοσιακό Μαλτέζικο κουνέλι (Fried Rabbit in Garlic)


Από το Fortizza Bar & Restaurant στην Sliema της Μάλτας
Το παραδοσιακό μαλτέζικο κουνέλι, γνωστό και ως «Stuffat tal-Fenek», θεωρείται το εθνικό πιάτο της Μάλτας. Στα νησιά της Μάλτας από τους ιππότες του Αγίου Ιωάννη μέχρι σήμερα είναι μια απολαυστική λιχουδιά που συμβάλλει στην πλούσια Μαλτέζικη κληρονομιά.

Υλικά
1 κουνέλι κομμένο σε κομμάτια
350 γραμ. κόκκινο καλό κρασί
3 κουταλιές αλεύρι
350ml νερό (περίπου 2 ποτήρια κρασιού νερού)
2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδο (ξεφλουδισμένες και θρυμματισμένες)
8-10 φύλλα δάφνης
400 γραμ. πολτού ντομάτας  ή πολτοποιημένες
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτα
1 κουταλάκι γλυκού κάρυ
1/3 φλιτζανιού αρακά (κατεψυγμένο ή φρέσκο)
Αλάτι πιπέρι
εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Για συνοδευτικό
2 καρότα (αποφλοιωμένα και κομμένα σε φέτες)
6-8 μεσαίες πατάτες (αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες)

Εκτέλεση
Μαρινάδα (πρέπει να προετοιμαστείτε το προηγούμενο βράδυ)
Ανακατέψτε το κρασί, το σκόρδο και τα φύλλα δάφνης σε ένα μεγάλο μπολ για να φτιάξετε τη μαρινάδα.
Τοποθετήστε τα κομμάτια κουνελιού στη μαρινάδα, καλύψτε με μεμβράνη και αφήστε όλη τη νύχτα.
Την επόμενη μέρα, αφαιρέστε τα κομμάτια κουνελιού από τη μαρινάδα και αποστραγγίξτε το υγρό της μαρινάδας (μην πετάξετε τη μαρινάδα - θα το χρησιμοποιήσετε αργότερα!).
Αλευρώστε τα κομμάτια του κουνελιού.


Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια βαθειά κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία και ψήστε τα κομμάτια κουνελιού από όλες τις πλευρές μέχρι να είναι ελαφρώς καφέ (περίπου 4 λεπτά σε κάθε πλευρά). Αφαιρέστε τα κομμάτια κουνελιού από το τηγάνι και τα βάλτε στην άκρη.
Χαμηλώστε τη θερμότητα και προσθέστε τα φύλλα δάφνης από την μαρινάδα το κάρυ και τα κρεμμύδια στο τηγάνι μέχρι να ροδίσουν (περίπου 5 λεπτά). Προσθέστε το σκόρδο και συνεχίστε να ανακατεύετε απαλά για ακόμα ένα λεπτό.
Προσθέστε τον πολτό ντομάτας ή τις αποφλοιωμένες ντομάτες στο τηγάνι και ελαφρώς αυξήστε τη θερμοκρασία. Μαγειρέψτε για περίπου 5 λεπτά.
Τώρα προσθέστε τη μαρινάδα και αυξήστε τη θερμότητα για να φέρετε τη σάλτσα σε βρασμό.
Τώρα προσθέστε τα κομμάτια κουνελιού στην κατσαρόλα αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε με την σάλτσα. Προσθέστε στην κατσαρόλα το νερό μέχρι να καλυφτούν όλα τα κομμάτια του κουνελιού.
Καλύψτε την κατσαρόλα με ένα καπάκι μέχρι να έρθει να βράσει και στη συνέχεια να μειώσετε τη θερμότητα στο μισό.


Περιμένετε μισή ώρα και στη συνέχεια προσθέστε τον αρακά και τον πολτό ντομάτας. Συνεχίστε να σιγοβράζετε το στιφάδο για άλλη μισή ώρα.
Περιμένετε ακόμα μισή ώρα και μετακινήστε απαλά την κατσαρόλα για να ανακατευθούν η σάλτσα με το κουνέλι. Αυτό θα επιτρέψει στον σάλτσα να δέση.
Τώρα ήρθε η ώρα να ελέγξετε αν όλα είναι μαγειρεμένα. Εάν το κρέας κουνελιών πέφτει εύκολα από τα κόκκαλα και τα αλάτι και το πιπέρι είναι καλό, τότε το στιφάδο κουνελιού σας είναι έτοιμο!
Παρουσίαση
Σερβίρετε το στιφάδο με τηγανισμένες ή βραστές πατάτες, βραστά καρότα και το φρέσκο τραγανό ψωμί για την πλήρη παραδοσιακή συνταγή «fenkata».



Εκτυπώστετην συνταγή σε κάρτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: