Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Τούρτα σούσι


Υλικά
Για το ρύζι σούσι
3 φλιτζάνια ρύζι για πιλάφι
1 κουταλάκι αλάτι
1/4 φλιτζάνι ξύδι
1 κουταλιά Σούπας ζάχαρη
Για τη γέμιση
5 κουτιά (170 γρ.) Τεμαχισμένο τόνο
1 φλιτζάνι μαγιονέζα
1 αγγούρι, κομμένο σε λεπτές φέτες
2 αβοκάντο, λεπτές φέτες
Προτάσεις σερβιρίσματος
1 τυρί κρέμα (250g)
1½ φλιτζάνια μαύρο σουσάμι (προαιρετικά)
1 αβοκάντο, κομμένο σε φέτες (για τα τριαντάφυλλα )
1 πακέτο φέτες καπνιστού σολομού  
1 αγγούρι, ξεφλουδισμένο σε κορδέλες και τυλιγμένο σε τριαντάφυλλα
1 φλιτζάνι μαγιονέζα


Εκτέλεση
Για το ρύζι σούσι
Ξεπλύνετε καλά το ρύζι κάτω από κρύο νερό μέχρι να καθαρίσει το νερό.
Βάλτε το ρύζι και ½ κουταλάκι αλάτι σε μια κατσαρόλα και καλύψτε με 2 φλιτζάνια κρύο νερό. βράστε για 30 λεπτά. Καλύψτε με ένα καπάκι, και σιγοβράστε για άλλα 15-20 λεπτά ή μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Αφαιρέστε από τη φωτιά, τοποθετήστε μια πετσέτα κουζίνας ανάμεσα στην κατσαρόλα και το καπάκι και αφήστε την να σταθεί για 12 λεπτά. 
Απλώστε το ρύζι σε ένα ταψί να κρυώσει ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Ανακατέψτε το ξύδι, τη ζάχαρη και το υπόλοιπο αλάτι σε μια μικρή κατσαρόλα. Αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε την να κρυώσει.


Ανακατέψτε το μίγμα ξιδιού με το δροσερό πλέων ρύζι και αφήστε το στην άκρη.


Για τη συναρμολόγηση
Χωρίστε το ρύζι σε 3 ίσες μερίδες.
Βάλτε την 1 μερίδα στο πάτο ενός ταψιού με αφαιρούμενο στεφάνι. Βεβαιωθείτε ότι είναι συμπαγής, ομαλό και επίπεδο.
Ανακατέψτε τον τόνο με τη μαγιονέζα 


και απλώστε ένα λεπτό στρώμα (το 1/2 ) πάνω από το ρύζι. Προσθέστε ένα στρώμα από φέτες αγγουριού ακολουθούμενο από ψιλές φέτες αβοκάντο.



Επαναλάβετε τις στρώσεις ρυζιού, μαγιονέζας τόνου, αγγουριού και αβοκάντο για μια ακόμη φορά, τελειώνοντας με ένα τρίτο στρώμα ρυζιού.
Σκεπάστε με μεμβράνη στην κορυφή του κέικ για να αποφύγετε το στέγνωμα και στη συνέχεια τοποθετήστε το στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.


Αφαιρέστε προσεκτικά το στεφάνη του ταψιού από το κέικ και τοποθετήστε την σε επίπεδη πλάκα ή στηρίγματα κέικ.
Χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι, καλύψτε ολόκληρο το κέικ με ένα λεπτό στρώμα του τυριού κρέμας.


Πατήστε χούφτες μαύρου σουσάμι πάνω στις κορυφές και τις πλευρές του κέικ, εξασφαλίζοντας ότι ολόκληρο το κέικ είναι πλήρως καλυμμένο. 



Χρησιμοποιώντας ένα κορνέ με ακροφύσιο, κάντε ροζέτες από μαγιονέζα και τυρί κρέμα πάνω στην τούρτα και γαρνίρετε με τριαντάφυλλα από αβοκάντο, αγγουριού 




γεμιστά και τριαντάφυλλα ψιλοκομμένου σολομού.


Υ.Γ πώς κάνουμε τα τριαντάφυλλα αβοκάντο, αγγουριού…

Κόβουμε σε ψιλές φέτες χωρίς να τις χωρίσουμε και τις απλώνουμε σε λουρίδα. Τυλίγουμε την κάθε λουρίδα σε τριαντάφυλλο.







Εκτυπώστε την συνταγή σε κάρτα 1


Εκτυπώστε την συνταγή σε κάρτα 2


Δεν υπάρχουν σχόλια: