Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

Αυθεντική συνταγή Πέστο Λιγουρίας


συστατικά
εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 40%
βασιλικός Γένοβας (Genovese) 28%
κουκουνάρι σε σκόνη
τυρί fomaggio  σε σκόνη 10%
grana padano σε σκόνη10%
pecorino romano σε σκόνη 10%
αλάτι
λεμόνι ή κιτρικό οξύ για διορθωτικό οξύτητας
 
εκτέλεση
το πέστο για να κρατήσει το χρώμα του δεν θα πρέπει να πάρει θερμότητα, για αυτό το κάνουμε σε ένα μαρμάρινο γουδί. Εναλλακτικά αν θέλετε να το κάνετε σε μούλτι θα πρέπει τα μαχαίρια και το μπολ να το βάλετε να παγώσει στην κατάψυξη. Θα πρέπει να προσέξετε να μην θερμανθεί γιατί θα σας μαυρίσει. Χτυπάμε με μικρές χρίσεις του μοτέρ.
Ωστόσο έχουμε τριμμένα τα τυριά που όλα μαζί θα είναι το 30% της ποσότητας που θα κάνουμε.
Το κουκουνάρι το 2% και αυτό καβουρδισμένο με προσοχή και τριμμένο ψιλό.
Στο γουδί βάζουμε τον βασιλικό και τον χτυπάμε τρίβουμε μέχρι να γίνει μία πάστα κάθε λίγο προσθέτουμε και λίγο λάδι για να ανακατευθεί καλύτερα και να ενοποιηθεί.
Όταν έχουμε βάλει σχεδόν όλο το λάδι προσθέτουμε λίγο λίγο ανακατεύοντας τα τυριά και το κουκουνάρι.
Στο τέλος προσθέτουμε αλάτι και το υπόλοιπο λάδι.
Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε την γεύση με αλάτι και αν χρειαστεί λεμόνι ή κιτρικό οξύ.
Σφραγίζουμε το βαζάκι ή το φυλάμε στο ψυγείο.
ΥΓ. επειδή είναι δύσκολο να βρούμε βασιλικός Γένοβας που είναι Πλατύφυλλος Βασιλικός μπορείτε να βάλετε Πλατύφυλλο Βασιλικό που έχουμε στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: