Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

Πατάτες τσιγαριστές (τραγανές τηγανιτές) με σως γιαουρτιού με άνηθο


Η συνταγή είναι από την Θεσσαλονίκη στο (Φουλ του Μεζέ -  λαδάδικα)

 
Υλικά
4 μέτριες προς μεγάλες πατάτες
Αλάτι και πιπέρι
1 κουτ. Γλυκού Πάπρικα
Λάδι για τηγάνισμα
Για την Σως γιαουρτιού
1/2 φλ. Στραγγιστό γιαούρτι
2 κουτ. σούπας φρέσκο άνηθο πολύ ψιλοκομμένο
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα πιπέρι καγιέν
1 ½  κουταλιά σούπας λεμόνι
ελάχιστο ελαιόλαδο
 
εκτέλεση
πλένουμε τις πατάτες με την φλούδα και τις βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.
Τις αφήνουμε να στραγγίξουν και να κρυώσουν. Τι σπάμε με το χέρι έτσι ώστε να έχουν ακανόνιστο σχήμα και αιχμές.
Βάζουμε το λάδι να κάψει σε κατσαρόλα και τις βουτάμε γυρνώντας τις μέχρι να ξεροψηθούν εξωτερικά ιδιαίτερα οι αιχμές τους.
Τις βγάζουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας και πρίν κρυώσουν τις πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και πάπρικα.
Για την σως
Σε ένα μπολάκι ανακατέψτε το γιαούρτι, τον άνηθο, το αλάτι, το πιπέρι, τον χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο.
Δοκιμάστε και προσθέστε παραπάνω αλάτι αν θέλετε παραπάνω οξύτητα και πιπέρι αν τη θέλετε πιο πικάντικη. Βάλτε στο ψυγείο. Εκεί μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και για 5 μέρες.
Σερβίρουμε τις πατάτες και στο κέντρο την σώς πασπαλίζουμε με λίγη πάπρικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: