Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

Μαρμελάδα τσάπουρνο


Υλικά
250 γραμ. τσάπουρνα
ζάχαρη
ξινό σκόνη

Εκτέλεση
Μαζεύουμε τσάπουρνα, όσα θέλουμε ή όσα αντέξουμε γιατί το φυτό αμύνεται με τα αγκάθια του.
Τα βάζουμε να βράσουν για λίγο, με νερό όσο να τα σκεπάζει. Μόλις σκάσει ο φλοιός και φανεί η κίτρινη σάρκα τα αποσύρουμε από τη φωτιά.


Αφήνουμε τους καρπούς τουλάχιστον μια ώρα μέσα στο νερό για να εκχυλίσουν. Εγώ λόγο χρόνου τα άφησα μέχρι την επόμενη μέρα και μου άρεσε πολύ το βαθυκόκκινο χρώμα του χυμού.
Σουρώνουμε και κρατάμε το χυμό αλλά δεν πιέζουμε καθόλου τους καρπούς. Δεν θέλουμε καθόλου από την σάρκα!


τα τσάπουρνα έχουν πάρα πολύ πηκτίνη και η μαρμελάδα πήζει πολύ παρόλο που είναι από σκέτο χυμό. Πρέπει οπωσδήποτε να βράσει σε μέτρια φωτιά.
Για κάθε 2 ποτήρια χυμού, βάζουμε 1 ποτήρι ζάχαρη και βράζουμε σε μέτρια φωτιά.
Τελειώνουμε την μαρμελάδα βράζοντάς την δύο ή τρεις φορές, αλλά όχι την ίδια μέρα.
Έγινε μια ωραία μαρμελάδα με υπέροχη υφή και γεύση.
Τους καρπούς των τσάπουρνων δεν τους πετάμε τους έβαλα σε βάζα με ζάχαρη και ρακί στον ήλιο να φτιάξω και λικέρ.
Όσους έπρεπε όχι όλους ήταν πολλοί.



Εκτυπώστε την συνταγή σε κάρτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: