Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

5 Σως γιαουρτιού

1. Για την σαλάτα
Υλικά:
1 κουταλάκι γλυκού γιαούρτι 0%-2%
1 κουταλάκι γλυκού μουστάρδα
1 κουταλιά σούπας μέλι
1 κουταλιά σούπας ξύδι
½ σφηνάκι νερό
1 ½ σφηνάκι ελαιόλαδο
1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη
Λίγο αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση
Ρίχνετε στο μπλέντερ όλα τα υλικά και τα χτυπάτε καλά μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Αν το θέλετε ακόμη πιο δροσερό, τοποθετήστε το για λίγη ώρα στο ψυγείο.

2. Σάλτσα με γιαούρτι και κεφαλοτύρι για ζυμαρικά
Υλικά
2 400 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
1½ φλιτζάνι τριμμένο κεφαλοτύρι
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ κουταλάκι γλυκού πάπρικα γλυκιά
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί, σοτάρουμε (τσιγαρίζουμε) το κρεμμύδι, μαζί με το κρεμμυδάκι το χλωρό και το σκόρδο.
Όταν πάρουν χρώμα, προσθέτουμε την πάπρικα και ανακατεύουμε.
Στην συνέχεια, προσθέτουμε το γιαούρτι, ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί και ρίχνουμε το τυρί.
Σβήνουμε το «μάτι» της κουζίνας, ρίχνουμε το μαϊντανό, κι ανακατεύουμε καλά να λιώσει το τυρί και να δέσει λίγο η σάλτσα.
Δοκιμάζουμε, προσθέτουμε λίγο αλάτι αν χρειάζεται και είμαστε έτοιμοι.
Όταν τη σερβίρουμε ρίχνουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σχ. Σ. Για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα κόψει η σάλτσα μας, φροντίζουμε να έχουμε βγάλει το γιαούρτι από το ψυγείο περίπου μισή ώρα πριν.

3. Σάλτσα γιαουρτιού για κρέας
Υλικά
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
1 αυγό
1/2 κύβο ή 1 κούπα ζωμό κρέατος
1 λεμόνι
1 κουταλιά αλεύρι

Εκτέλεση
Ξεχωρίζουμε από το αυγό το κρόκο από το ασπράδι. Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε μόνο τον κρόκο. Ξύνουμε το λεμόνι στον τρίφτη του τυριού και κρατάμε το ξύσμα. Στύβουμε και κρατάμε τον χυμό. Σε ένα κατσαρόλι ρίχνουμε το λεμόνι και το αλεύρι. Βάζουμε το κατσαρόλι σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να δένει η σάλτσα. Κατεβάζουμε από την φωτιά και σερβίρουμε με το κρέας μας.

4. Σάλτσα γιαουρτιού για πατάτες
Υλικά
500 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
100 γραμ. μαγιονέζα
2 κουταλιές σούπας ξύδι
4 κουταλιές σούπας λάδι
2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι, πιπέρι
μέντα ή δυόσμο ή άνηθο

Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μπλέντερ το λάδι, το ξύδι, το σκόρδο, τη μέντα, και το αλατοπίπερο.
Αναμιγνύουμε το μείγμα με το γιαούρτι και τη μαγιονέζα.

5. Σως γιαουρτιού για σουβλάκια, κεμπάπ και ψητά λουκάνικα
1 γιαούρτι
4 γεμάτες κουταλιές σούπας μαγιονέζα
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 κουταλάκι γλυκού μουστάρδα
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
1/4 κουταλάκι γλυκού σκόρδο σκόνη
1/4 κουταλάκι γλυκού πάπρικα γλυκιά
1 χούφτα ψιλοκομμένο άνηθο
Αλάτι και άσπρο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά μαζί.

Σως γιαουρτιού με ροκφόρ
Υλικά
2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό
200 γραμ. ροκφόρ (ή οποιοδήποτε τυρί προτιμάτε, π.χ. φέτα)
2 κουταλάκια γλυκού ελαιόλαδο

2 κουταλιές σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο

Δεν υπάρχουν σχόλια: