Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Χορτοφαγικά κεφτεδάκια (ALOO TIKKI)

Τα κεφτεδάκια aloo tikki, είναι μια πολύ δημοφιλής χορτοφαγική street food στην Ινδία. Αυτό το εκπληκτικό σνακ είναι φτιαγμένο από βραστές πατάτες, κρεμμύδια και διάφορα καρυκεύματα και είναι τόσο εύκολο να το ετοιμάσετε. Το "Aloo" σημαίνει πατάτα και η λέξη "tikki" σημαίνει ένα μικρό κεφτεδάκι. Είναι νόστιμο σερβίρεται ζεστό μαζί με μια σάλτσα από μέλι κόλιανδρου και μέντα ή ακόμα και με τζατζίκι.


Υλικά
3 μεγάλες πατάτες αποφλοιωμένες
2 κουταλιές κοφτές σούπας κουρκούμη
Αλάτι
½ φλιτζάνι κατεψυγμένα μπιζέλια
1 μεσαίου μεγέθους κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 μεγάλη ψιλοκομμένη πιπεριά τσίλι ή άλλη καυτερή
2 κουταλάκια γλυκού σκόνη τζίντζερ
3 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
1 κουταλάκι γλυκού σκόνη πράσινο τσάι
1 κουταλάκι γλυκού σκόνη κόλιανδρου ή ψιλοκομμένο φρέσκο
1 λεμόνι τον χυμό
2 κουταλιές σούπας αλεύρι ρεβιθιού ή καλαμποκάλευρο
2 κουταλιές σούπας τριμμένη φρυγανιά
1 χούφτα φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Λάδι για το τηγάνισμα

Για την σάλτσα μέντας
2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ
1/4 φλιτζάνι φύλλα μέντας
1/4 φλιτζάνι φύλλα κόλιανδρου
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1/4 φλιτζάνι ξίδι
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι

Εκτέλεση
Βάλτε τις πατάτες, σε μια κατσαρόλα μαζί με το κουρκούμη και μια γενναιόδωρη πρέζα αλάτι και καλύψτε με κρύο νερό. Μόλις οι πατάτες βράσουν, πατήστε τις με το εργαλείο του πουρέ και προσθέστε όλα τα άλλα συστατικά.
Ανακατέψτε και αφήστε το να ξεκουραστεί στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε για μερικά λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν.
Στραγγίστε σε χαρτί κουζίνας και σερβίρετε με σάλτσα μέντας.

Για την σάλτσα μέντας Στο μούλτι ρίχνετε το τζίντζερ, την μέντα, το κόλιανδρο, το μέλι, το ξύδι, αλάτι. Ανακατεύετε καλά μέχρι να γίνει ένα απαλό μείγμα. Προσθέστε ελαιόλαδο μέχρι να είναι εντελώς αναμεμειγμένη και ομαλή. Δοκιμάστε και ρυθμίστε τα καρυκεύματα και την πυκνότητα αναλόγως.

Εκτυπώστε την συνταγή σε κάρτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: