Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Χοιρινό ζαμπόν στον φούρνο αλειμμένο με μαρμελάδα πορτοκάλι, μουστάρδα και τζίντζερ


Αυτή η όμορφη συνταγή με καραμελοποιημένο ζαμπόν αλειμμένο με πορτοκαλί μαρμελάδα, και τζίντζερ είναι ιδανικό για το δείπνο της Κυριακής αλλά και για κάθε γιορτινό τραπέζι.
Αυτή η συνταγή είναι πολύ εύκολη ... απλά ανακατέψτε μαζί την μαρμελάδα πορτοκάλι, τον χυμό από πορτοκάλι, το φρέσκο τριμμένο τζίντζερ και τη μουστάρδα Ντιζόν και είναι έτοιμο για το τραπέζι σας. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τις την μαρμελάδα πορτοκάλι με μαρμελάδα βερίκοκων αν θέλετε ... ο συνδυασμός γεύσης είναι ακόμα το ίδιο θαυμάσιος.


Υλικά
2 κιλά χοιρινό ζαμπόν
Αλάτι και πιπέρι
Για το άλειμμα
1 φλιτζάνι πορτοκαλί μαρμελάδα
2 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλιά σούπας τριμμένο τζίντζερ
2 κουταλιές μουστάρδας Ντιζόν

Εκτέλεση
Θα σας δώσω μερικές συμβουλές για το μαγείρεμα του ζαμπόν σας. Είχα τα καλύτερα αποτελέσματα όταν έβαλα το ζαμπόν μου σε ένα ράφι στον φούρνο και από κάτω ένα ταψί με λίγο νερό και το κάλυψα ολόκληρο με αλουμινόχαρτο. Επειδή η ζάχαρη καίγεται εύκολα, δεν θα πρέπει να προσθέσετε το μείγμα πορτοκαλιού σας μέχρι τα τελευταία είκοσι λεπτά περίπου του μαγειρέματος. Σε εκείνο το σημείο θα πρέπει να αφαιρέσετε το αλουμινόχαρτο να το αλείψετε και ξανά στον φούρνο για το υπόλοιπο της ώρας.

Τυλίγουμε το χοιρινό μας σε μεμβράνη και το βάζουμε για 25 λεπτά στην κατάψυξη για να σφίξει και να το κόψουμε εύκολα. Κάνουμε κοψίματα σε φέτες στο ζαμπόν μας αλλά όχι μέχρι κάτω να χωριστεί το κρέας.


Τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο στην επάνω μεριά και το ψήνουμε στον φούρνο στην σχάρα με ένα ταψί νερό από κάτω του για 1 ώρα και 30 λεπτά.  στους 250 βαθμούς.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για την επικάλυψη σε ένα μπολ.
Βουρτσίστε με το μείγμα το ζαμπόν σας τα τελευταία 20 λεπτά ψησίματος. Επιστρέψτε το ζαμπόν σας στο φούρνο και συνεχίστε το ψήσιμο, αυτή τη φορά χωρίς αλουμινόχαρτο.


Όταν γίνεται το ζαμπόν αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά πριν από το σερβίρισμα.
Για άψητο ζαμπόν, η εσωτερική θερμοκρασία πρέπει να φτάσει τους 160 βαθμούς για να θεωρηθεί ότι έχει γίνει. Εάν το ζαμπόν σας το έχετε προετοιμάσει από πριν και κάνετε το τελείωμα την μέρα σερβιρίσματος, η θερμοκρασία θα πρέπει να φτάσει τους 140 βαθμούς.



Εκτυπώστε την συνταγή σε κάρτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: