Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Μηλόπιτα ανάποδη αρωματική


Υλικά
1/2 βιτάμ
2 κούπες ζάχαρη
4 μήλα μεγαλούτσικα
4 αυγά (χώρια κρόκους - χώρια ασπράδια)
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι baking
ξύσμα πορτοκαλιού
χυμός ενός πορτοκαλιού
1 βανίλια

κανέλα τριμμένη
3-4 κ.σ. μαρμελάδα βερίκοκο ή πορτοκάλι
καβουρδισμένο και ψιλοκομμένο αμύγδαλο ή φουντούκι
ελάχιστο αλάτι
λίγη άχνη

Εκτέλεση
Βάζουμε το βούτυρο σε ταψί και ρίχνουμε στο φούρνο, ο οποίος προθερμαίνεται στους 180° για να λιώσει.
Εν τω μεταξύ, όση ώρα λιώνει το βούτυρο, κόβουμε τα μήλα σε μισοφέγγαρα. Οταν λιώσει το βούτυρο στρώνουμε τα μισά μήλα στο ταψί. Πασπαλίζουμε με κανέλα και τη μαρμελάδα σε μικρές - μικρές κουταλιές, σε διάφορα σημεία (να πάει παντού) και από πάνω πασπαλίζουμε με αμύγδαλο ή φουντούκι. (Πασπαλίζουμε και λίγο ζάχαρη να καραμελώσουν τα μήλα…)
Βάζουμε σε μπολ τους κρόκους με τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια. Χτυπάμε καλά, μέχρι ν' ασπρίσουν και ρίχνουμε σταδιακά το χυμό ενός πορτοκαλιού.
Σ' άλλο μπολ χτυπάμε τ' ασπράδια με το αλάτι και λίγη ζάχαρη ώστε να γίνουν μαρέγκα.
Ενώνουμε και τα δυο υλικά και προσθέτουμε τ' αλεύρι, ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις (από κάτω προς τα πάνω), ώστε να μη φύγει ο αέρας.
Απλώνουμε τα 2/3 του χυλού στα μήλα. Προσθέτουμε άλλη μια στρώση μήλα με κανέλα και από πάνω, τον υπόλοιπο χυλό ισιώνοντάς τον να πάει παντού.
Ψήνουμε στον αέρα στους 180° για 50 λεπτά περίπου. Αφήνουμε να χλιαρίνει και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με άχνη.



Εκτυπώστε την συνταγή σε κάρτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: