Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Παραδοσιακό ραβανί


Υλικά
1 φλ. ζάχαρη
6 αυγά
1 βανίλια
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
1/2 φλ. γάλα
ξύσμα λεμονιού
Για το σιρόπι
2½ φλ. νερό
2 φλ. ζάχαρη
λίγο χυμό από λεμόνι

Εκτέλεση
Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι γιατί πρέπει να κρυώσει τελείως. Βάζουμε τα υλικά (ζάχαρη, νερό, λεμόνι), σε μικρή κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Από την ώρα που θα πάρει βράση βράζουμε για 5΄επιπλέον. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε  να κρυώσει τελείως το σιρόπι.



Για το κέικ ραβανί, χτυπάμε με μίξερ χειρός τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι το μείγμα να αφρατέψει καλά και να φουσκώσει (περίπου για 4-5΄). Προσθέτουμε τη βανίλια. Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά (αλεύρι, μπέικιν και σιμιγδάλι). Τα ανακατεύουμε.
Με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε εναλλάξ τα στερεά με το γάλα στο μείγμα.
Αδειάζουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί Νο 32 και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα, στους 170 °C για 55΄περίπου (ή στον αέρα στους 160 °C, στη μεσαία σχάρα για 45΄περίπου) μέχρι να φουσκώσει το ραβανί να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού. Βγάζουμε από το φούρνο το ραβανί.
Περιχύνουμε σιγά σιγά στο ζεστό ραβανί με το κρύο σιρόπι κι αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Αν θέλουμε ρίχνουμε στην επιφάνια φιλέ αμύγδαλου η τριμμένο φιστίκι Αίγινης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: