Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Πορτοκαλόπίτα της Σταυρούλας

Υλικά
1 πακέτο φύλο κρούστας
1 κεσεδάκι γιαούρτι
1 ποτήρι νερού λάδι
1 ποτήρι νερού ζάχαρη
4 αυγά
1 κουταλιά σούπας μπέκιν πάουντερ
1 βανίλια
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Για το σιρόπι
3 ποτήρια νερού νερό
2 ποτήρια νερού ζάχαρη
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Χυμό από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Σε ένα ταψί σπάμε σε μικρά κομμάτια το φύλο κρούστας. Το απλώνουμε σε όλο το ταψί και το βάζουμε στον φούρνο στους 100 βαθμούς για 20 λεπτά. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα για να ξεραθεί αλλά όχι να πάρει χρώμα.
Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι και την ζάχαρη. Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε ανακατεύοντας το γιαούρτι, τα αυγά, μετά το μπέκιν με την βανίλια, και τέλος το ξύσμα πορτοκαλιού.
Όταν ανακατευθούν καλά ρίχνουμε τα κομμάτια ξεραμένου φύλου κρούστας και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε το μίγμα σε ένα ταψί 40Χ30 περίπου αφού πρώτα το έχουμε βουτυρώσει και περάσει από αλεύρι.
Ψήνουμε στους 180ο για 45 λεπτά, δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι να έχει ψηθεί και βγάζουμε από τον φούρνο να κρυώσει.



Σε μια κατσαρόλα κάνουμε το σιρόπι. Βάζουμε το νερό με την ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού και βράζουμε ανακατεύοντας για 20 λεπτά. Ρίχνουμε το λεμόνι και βγάζουμε από την φωτιά.
Περιχύουμε την κρύα πλέων πορτοκαλόπιτα σιγά σιγά σε όλη την επιφάνια με το σιρόπι και αφήνουμε να το απορροφήσει όλο.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε στην επιφάνια ξύσμα πορτοκαλιού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: