Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

Σπιτική μαρμελάδα πορτοκαλιού


Για να φτιάξουμε μαρμελάδα πορτοκαλιού με αυτή τη συνταγή, χρησιμοποιούμε περίπου 10 πορτοκάλια με μη κερωμένη φλούδα, κατά προτίμηση πορτοκάλια φρέσκα βιολογικά. Μάλιστα, θα χρησιμοποιήσουμε το ξύσμα αφαιρώντας προσεκτικά το λευκό μέρος που θα του έδινε μια πικρή γεύση.

 
Υλικά
10 πορτοκάλια
Ζάχαρη ίσο με το 50% του βάρους του πολτού πορτοκαλιού
2 ξυλάκια κανέλας
1 λεμόνι
 
Εκτέλεση
Με ένα μαχαίρι κόβουμε το εξωτερικό μέρος από τα 5 πορτοκάλια. Είναι σημαντικό να αποφύγετε το λευκό μέρος καθώς είναι πικρό. Αφήνουμε τη φλούδα στην άκρη.



Τώρα καθαρίζουμε όλα τα πορτοκάλια, αφαιρώντας προσεκτικά όσο το δυνατόν περισσότερο από το λευκό μέρος. Στη συνέχεια κόβουμε τα πορτοκάλια σε μικρά κομμάτια.

Τώρα πρέπει να καθορίσουμε την ποσότητα ζάχαρης. Σε αυτή τη συνταγή η ζάχαρη αντιστοιχεί στο 50% του βάρους του φρούτου (καθαρό).
Ρίχνουμε τα φρούτα και τη ζάχαρη σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
Προσθέτουμε δυο ξυλάκια κανέλας, ανακατεύουμε καλά και ανάβουμε τη φωτιά.


Αφήστε το να ψηθεί για 45 λεπτά σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.



Στο μεταξύ, φέρνουμε δύο μικρές κατσαρόλες με νερό στη φωτιά. Παίρνουμε τις φλούδες που κρατήσαμε στην άκρη και τις κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.
Αφήνουμε τις φλούδες να ψηθούν σε μια κατσαρόλα για 3 λεπτά. Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε και τα μεταφέρουμε στη δεύτερη κατσαρόλα μαγειρεύοντας για άλλα 3 λεπτά.
Με αυτό τον τρόπο θα χάσουν την πικρή γεύση.



Τα στραγγίζουμε και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με την υπόλοιπη μαρμελάδα.
Τα τελευταία 10-15 λεπτά του μαγειρέματος είναι απαραίτητο να ανακατεύουμε πιο συχνά για να μην κολλήσει η μαρμελάδα στην κατσαρόλα.



Σε αυτή τη φάση η μαρμελάδα αρχίζει να πήζει και ο χρόνος μαγειρέματος μπορεί να διαφέρει λίγο ανάλογα με το είδος των πορτοκαλιών που χρησιμοποιούνται.
Είναι φυσιολογικό η μαρμελάδα να είναι ακόμα λίγο υγρή μετά το μαγείρεμα καθώς θα τείνει να πήξει καθώς κρυώνει.


Σβήνουμε τη φωτιά και αφαιρούμε τα ξυλάκια κανέλας.
Τώρα ετοιμάζουμε τα αποστειρωμένα βάζα και τα γεμίζουμε με τη μαρμελάδα που βράζει. Τα κλείνουμε καλά και τα βάζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: