Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Μαρμελάδα πορτοκαλιού χωρίς ζάχαρη


Αυτή η μαρμελάδα πορτοκαλιού χωρίς ζάχαρη χρησιμοποιεί μήλα για να δώσει γλυκύτητα και πυκνότητα, εκμεταλλευόμενη τη δράση της πηκτίνης , μιας πηκτωματοποιητικής ουσίας που υπάρχει φυσικά στο μήλο.
 


Υλικά
3 βιολογικά πορτοκάλια (περίπου 800 γρ. )
1 βιολογικό μήλο (περίπου 300 γρ. )
 
Εκτέλεση
Αρχικά, πλένετε καλά τα φρούτα και αφαιρείτε το εξωτερικό από τα πορτοκάλια, προσέχοντας να μην καθόλου από το πικρό λευκό μέρος. 



Κόβουμε τη φλούδα σε πολύ λεπτές λωρίδες και τις αφήνουμε στην άκρη. Καθαρίστε τα πορτοκάλια και προσπαθήστε να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερες λευκές φλούδες, στη συνέχεια χωρίστε τα σε φέτες και κόψτε το καθένα σε 4-5 κύβους.




Κόβουμε το μήλο σε 4 φέτες, αφαιρούμε τον πυρήνα (αλλά όχι τη φλούδα!) και το κόβουμε σε κύβους. Το βάζετε στο μούλτι και ανακατεύετε μέχρι να έχετε έναν όσο πιο λείο πουρέ γίνεται.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα ψιλοκομμένα φλούδια για 20 λεπτά για να βγάλουμε την πολύ πίκρα.



Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα πορτοκάλια, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα μήλα και ανάβουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν. Σε αυτό το σημείο, καλύψτε με ένα καπάκι και μαγειρέψτε για περίπου μία ώρα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι τα φρούτα να είναι μαλακά και να έχει πιεί το περισσότερο από τα υγρά τους.

Μεταφέρετε τη ζεστή ακόμα μαρμελάδα σε γυάλινα βάζα που έχετε προηγουμένως αποστειρώσει στο φούρνο ή σε βραστό νερό, κλείστε τα καλά και τοποθετήστε το βάζο σας ανάποδα σε ένα τραπέζι, αφήνοντάς το σε αυτή τη θέση μέχρι να κρυώσει εντελώς και να δημιουργηθεί κενό στο βάζο. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να κρατήσετε τη μαρμελάδα σας στο ντουλάπι ή να την απολαύσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: