Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Bistecca alla Fiorentina (Μπριζόλα Φλωρεντίας)


Η Bistecca alla Fiorentina είναι μια εύκολη, παραδοσιακή συνταγή από τη Φλωρεντία.
Αυτή δεν είναι μια συνηθισμένη μπριζόλα.
Παραδοσιακά, το κρέας για το Bistecca alla Fiorentina προέρχεται από μια αρχαία ράτσα βοοειδών της Τοσκάνης, που ονομάζεται Chianina και είναι άσπρη στο χρώμα. Αυτή η φυλή βοοειδών είναι γνωστή για το απίστευτα γευστικό κρέας τους.
Για να τονιστεί η γεύση του κρέατος, η μπριζόλα καρυκεύεται πολύ απλά, μόνο με λίγο αλάτι και πιπέρι.
Εκτός από το ότι είναι μπριζόλα από μια συγκεκριμένη ράτσα βοοειδών, αυτή η μπριζόλα είναι επίσης μια πολύ συγκεκριμένη κοπή.


Η Bistecca alla Fiorentina παρασκευάζεται από χοντρή κοπή μπριζόλας porterhouse.
Αντί για cm, οι Τοσκανοί μετρούν τη μπριζόλα τους στα «δάχτυλα» και μια καλή bistecca alla fiorentina θα έχει πάχος 3-4 δάχτυλα.
Μιλάμε για πάχος 4-5 cm, ανάλογα με ποιανού τα δάχτυλα χρησιμοποιείτε!
Μια μπριζόλα porterhouse είναι μια μπριζόλα που είναι στην πραγματικότητα ένας συνδυασμός δύο απίστευτα τρυφερών μερών μπριζόλας, της λωρίδας (γνωστής ως New York Strip) και του φιλέτου.
Συνδέονται με ένα κόκκαλο σε σχήμα Τ, το οποίο δίνει σε αυτή τη μπριζόλα το χαρακτηριστικό της σχήμα.
Τόσο η λωρίδα όσο και το φιλέτο είναι απίστευτα άπαχο και τρυφερό, κάνοντας το porterhouse μια πολύ ιδιαίτερη μπριζόλα για να μαγειρέψετε.



Η διαφορά μεταξύ και της μπριζόλας T-bone και ενός porterhouse εξαρτάται από το μέγεθος.
Και οι δύο είναι η ίδια ακριβώς μπριζόλα, κομμένη από τη κοντή οσφυϊκή χώρα. Το porterhouse, όμως, έχει μεγαλύτερο πάχος, γιατί είναι βγαλμένο από το μεγαλύτερο άκρο του φιλέτου.
Επειδή η ταξινόμηση του porterhouse vs T-bone βασίζεται στο μέγεθος του φιλέτου στο πιο φαρδύ του σημείο, είναι δυνατό να αποκτήσετε ένα porterhouse που έχει ένα φιλέτο παχύ σε ένα σημείο, αλλά λεπτό σε άλλα σημεία.


Πώς να ψήσετε Bistecca alla Fiorentina



Αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει το Bistecca alla Fiorentia είναι ο τρόπος που ψήνεται στη σχάρα. Η μπριζόλα για αυτό το πιάτο ψήνεται πάντα σε δυνατή φωτιά.
Η Bistecca alla Fiorentina μαγειρεύεται παραδοσιακά να κρατάει στη μέση (Rare, medium), με καλή κρούστα εξωτερικά.
Αν θέλετε περισσότερο ψήσιμο (που δεν είναι σωστό) την κόβετε και την περνάτε ελάχιστα από πυρωμένο μαντέμι ή τηγάνι. Μην την ψήσετε πολύ δεν θα είναι σωστό καλύτερα δοκιμάστε κάτι άλλο.
Σερβίρετε με τις δύο πλευρές κρέατος να έχουν καθαριστεί από το κόκαλο και κομμένες σε φέτες.



Δεν υπάρχουν σχόλια: