Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Μελομακάρονα

Υλικά
3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/4 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
1/2 φλιτζάνι κονιάκ
1 κουταλιά γλυκού κοφτό σόδα
2 κουταλιά γλυκού μπέικιν
1/2 κουταλιά σούπας κανέλα
1/2 κουταλιά σούπας γαρύφαλλο σκόνη
9 φλιτζάνια αλεύρι
καρυδόψιχα ψιλοκομμένη για πασπάλισμα

Για το σιρόπι:
1 1/2 ποτήρι νερό
11/2 ποτήρι ζάχαρη
11/2 ποτήρι μέλι

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ενωθούν σε ένα σιρόπι αραιό. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το μπέικιν
Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το χέρι ή με σύρμα.
Μέσα στο χυμό πορτοκαλιού βάζουμε τη σόδα και ανακατεύουμε γρήγορα με ένα κουταλάκι πάνω από το μπόλ με το λάδι μέχρι να φουσκώσει η σόδα. η σόδα θα φουσκώσει ξαφνικά και θα ξεχειλίσει από το φλιτζάνι ώστε να χυθεί μέσα στο μείγμα.
Προσθέτουμε το κονιάκ και τα κανελογαρύφαλλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, ώστε να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι στο μείγμα και ανακατεύουμε με το χέρι. Μπορεί να χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο αλεύρι μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που να πλάθεται ωραία.
Τα πλάθουμε μακρόστενα και τα κυλάμε πάνω σε ένα ανάποδο πιατάκι με ανάγλυφο πάτο ή σε ξύστρα λεμονιού ή ότι μας αρέσει.
Τα τοποθετούμε σε ταψί. Δε χρειάζεται να είναι λαδωμένο γιατί τα μελομακάρονα έχουν ήδη αρκετό λάδι. Αφήνουμε λίγο περιθώριο ανάμεσά τους γιατί θα φουσκώσουν.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° για 20-25 λεπτά στον αέρα.
Αν θέλουμε να το ψήσουμε πάνω-κάτω σε αντιστάσεις θα βάλουμε το φούρνο στους 180° για 30 λεπτά.
Μόλις ψηθούν τα βουτάμε μέσα στο κρύο σιρόπι. Τα αφήνουμε 1-2 λεπτά μέσα στο σιρόπι να μελώσουν αρκετά (αν δεν τα θέλουμε πολύ μελωμένα, τα αφήνουμε λιγότερο) και τα τοποθετούμε αφού σουρώσουν στην τρυπητή κουτάλα μας, πάνω σε πιατέλα.
Πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι σε κάθε στρώση.

Εκτυπώστε την συνταγή σε κάρτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: