Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Μακαρονόπιτα

Υλικά
750 γραμ. ζυμαρικά ριγκατόνι
200 γραμ. τριμμένη παρμεζάνα
200 γραμ. τριμμένο κίτρινο τυρί

Για τον κιμά
1 κιλό κιμά
200 γραμ. ντοματάκι κονκασέ
1 κρεμμύδι
1/2 φλιτζάνι λάδι
αλάτι και πιπέρι

1 φλιτζάνι σάλτσα χυμό
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας

Για την μπεσαμέλ
30 γραμ. βούτυρο αγελαδινό
2 κουταλιές σούπας κορνφλάουρ
3 φλιτζάνια Γάλα 
1-2 πρέζες μοσχοκάρυδο
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Για τον κιμά
Σε ένα βαθύ κατσαρόλι  και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σοτάρουμε τα κρεμμύδια και προσθέτουμε μόλις ξανθύνουν τον κιμά.
Προσθέτουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε αρκετά μέχρι να σκουρύνει πολύ ο κιμάς.
Στη συνέχεια και αφού σχεδόν ο κιμάς έχει ψηθεί, προσθέτουμε τον πελτέ, τον χυμό σάλτσα ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση με μέτρια φωτιά.
Δεν βάζουμε καθόλου νερό, θέλουμε ο κιμάς να είναι ψημένος και όχι βρασμένος. Βάζουμε μέσα 100 γραμ. παρμεζάνα και ανακατεύουμε.


Για την μπεσαμέλ
Σε ένα φλιτζάνι γάλα διαλύουμε το κορνφλάουρ.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο γάλα να ζεσταθεί όχι να βράση.
Όταν είναι αρκετά ζεστό ρίχνουμε το άλλο γάλα με το κορνφλάουρ και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει. Προσοχή να μην κολλήσει.
Πρέπει να είναι μια μέτρια πηκτή κρέμα.
Προσθέτουμε το βούτυρο αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο, και 100 γραμ. κίτρινο τυρί. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα.


Βράζουμε τα ριγκατόνι τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα και 100 γραμ κίτρινο τυρί.


Παίρνουμε μια φόρμα (αυτή που ξεκουμπώνει) και τοποθετούμε τα μακαρόνια κάθετα, το ένα δίπλα στο άλλο σε όλη την επιφάνεια της φόρμας.


Ρίχνουμε το μείγμα του κιμά πάνω στα μακαρόνια σε δύο δόσεις. Με το χερούλι από ένα κουταλάκι γλυκού μπορούμε να βοηθήσουμε τον κιμά να πάει μέσα. 


Πάνω από όλα βάζουμε το υπόλοιπο κίτρινο τυρί και απλώνουμε την μπεσαμέλ. 


Ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα.



Όταν κρυώσει κόβεται σε κομμάτια και είναι πολύ εμφανίσιμο και για μπουφέ. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: