Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023

Αγριογούρουνο στην Γάστρα


Υλικά μαρινάδας
500 ml  κόκκινο κρασί
1/2 φλιτζάνι ξίδι
2 καρότα σε χοντρά κομμάτια
1 ξυνόμηλο σε φέτες
1 λεμόνι ξύσμα και ο χυμός του
2 κλωνάρια σέλερι
3 φύλα δάφνης
1 κλωνάρι θυμάρι
Κόκκους πιπέρι
1 κουτ. Γλυκού Χοντρό αλάτι
 
Τα κρεμμύδια
1 κιλό κρεμμύδια μικρά
1/3 κούπας ελαιόλαδο (60ml)
1 κουταλάκι ζάχαρη
1/2 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
1,5 κούπα ντοματοχυμό (300ml)
1 κουταλάκι μπαχάρι σε σκόνη
3 γαρύφαλλα
προαιρετικά μισό ξυλάκι κανέλας
 
Για το μαγείρεμα
Λίγο αλεύρι
Φλούδες πορτοκάλι
1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
2 κουτ. Σούπας ξύδι
Μπαχάρι
γαρύφαλλο
πιπέρι
δαφνόφυλλα
1 κουτ. Πελτέ ντομάτας
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουτ. Γλυκού πάπρικα
Χυμό ντομάτας
Ζωμό κρέατος
 
Εκτέλεση
Βάζουμε τα κρεμμύδια με την φλούδα σε βραστό νερό για 3 ώρες ώστε όταν τα καθαρίσουμε να μην κλαίμε ούτε να έχουμε γαστρεντερικά προβλήματα.
Τα καθαρίζουμε και τα βάζουμε σε κρύο νερό. Τα βάζουμε σε άλλη κατσαρόλα λίγο λάδι και μόλις κάψει ελαφρώς σοτάρουμε τα κρεμμύδια με 1 κουταλάκι ζάχαρη και λίγο μαύρο πιπέρι μέχρι να καραμελώσουν και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. 



Προσθέτουμε 2-3 σκελίδες σκόρδο.
Σε ένα μπόλ βάζουμε τα υλικά της μαρινάδας με το αγριογούρουνο και σκεπάζουμε. Θα το αφήσουμε για 12 ώρες το λιγότερο στο ψυγείο.
Την επόμενη μέρα πετάμε τη μαρινάδα και βάζουμε το κρέας σε κρύο νερό να βράσει ίσα που να αρχίσει να αφρίζει. Μόλις βγάλει αφρό αποσύρουμε από τη φωτιά και στραγγίζουμε το κρέας. Το ταμπονάρουμε με χαρτί κουζίνας. Κρατάμε το καθαρό νερό του.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και μόλις αρχίσει να καίει ελαφρώς πανάρουμε με αλεύρι τα κομμάτια και τα βάζουμε στο λάδι ώστε να θωρακιστούν και από τις δύο πλευρές.



Σβήνουμε με μια κούπα κόκκινο ξηρό κρασί και αφήνουμε να βράσει λίγο δυνατά ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ. 

Βάζουμε και μετά βραστό νερό ίσα να καλύψει το κρέας. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε να βράσει όσο χρειαστεί μέχρι να μισόψηθεί το κρέας (από 45'-80' περίπου).

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια με την σάλτσα τους και αφήνουμε μέχρι να τελειώσει το μαγείρεμα και να γίνει τρυφερό.

Βάζουμε στην γάστρα φλούδες από πορτοκάλι ή φέτες. Επάνω του βάζουμε το κρέας και τα κρεμμυδάκια και όλα τα υλικά της κατσαρόλας.
Ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα στους 250 και 40 λεπτά στους 190. Δοκιμάζουμε να έχει ψηθεί και σερβίρουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια: