Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Μαρμελάδα κυδώνι

Υλικά
1 κιλό κυδώνια (ζυγισμένα καθαρισμένα από τα φλούδια και τα σπόρια και το σκληρό εσωτερικό)
750 γραμ. ζάχαρη
3 κούπες νερό
Χυμός ενός λεμονιού
 3-4 κλαδάκια αμπερόζα
Προαιρετικά βανίλια ή 2 ξυλάκια κανέλα

Εκτέλεση
Πλένουμε τα κυδώνια και τα καθαρίζουμε από τις φλούδες .


Αφαιρούμε  το εσωτερικό τους με τα σπόρια και τα σκληρά σημεία της σάρκας. Δεν τα πετάμε όμως. Μέχρι να φτιάξουμε τη μαρμελάδα μας, τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό μέσα στο οποίο έχουμε ρίξει λίγο λεμόνι.


Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με το νερό και με τα μισά από τα σποράκια και τις «καρδιές» τους (το εσωτερικό τους) δεμένα σ” ένα τούλι. Εκεί είναι η περισσότερη πηκτίνη. Για κάθε κιλό σάρκας κυδωνιού θα χρειαστούμε περίπου 3 κούπες νερό.


Τα βάζουμε να βράσουν σε δυνατή θερμοκρασία και μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε σε μέτρια και αφήνουμε να σιγοβράζουν μέχρι να μαλακώσουν εντελώς. Αν κόψουμε πιο μεγάλα τα κομμάτια θα πάρει περισσότερο.

Δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι, να λιώνουν στο τρύπημα. Όταν ετοιμαστούν, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Με την κουτάλα του πουρέ , ή με ένα πιρούνι τα λιώνουμε να γίνουν πολτός, και πιέζουμε το τούλι ώστε να βγει στην κατσαρόλα όσο το δυνατόν περισσότερος πολτός από το εσωτερικό του.


Αν μας αρέσει εντελώς λεία η μαρμελάδα τα αλέθουμε στο μούλτι.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη στον πολτό και βράζουμε την μαρμελάδα μας μέχρι να δέσει. Στην αρχή πάλι σε δυνατή φωτιά, μετά σε μέτρια.
Στην αρχή θέλει ανακάτεμα κάθε λίγο, αλλά στο τέλος πρέπει να είμαστε από πάνω της για να μη πιάσει και να ανακατεύουμε συνεχώς. Ενδιάμεσα προσθέτουμε την αρμπαρόριζα και το άρωμα που μας αρέσει  . Στο τέλος βάζουμε και το χυμό του λεμονιού και αφήνουμε να πάρει μια τελευταία βράση.
Δοκιμάζουμε αν είναι δεμένη με τη μέθοδο του «δρόμου στο πιατάκι» που έδειξα στις άλλες μαρμελάδες.

Την σερβίρουμε ζεστή σε αποστειρωμένα ζεστά βάζα που τα αφήνουμε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: