Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Φοντάν φουντούκι σοκολάτας

Μπορείτε να τα προσφέρετε σαν σοκολατάκια σε γιορτή αλλά και σαν φοντάν στο πρωινό ρόφημα των γιορτών.

Υλικά
1 φλιτζάνι φουντούκια, ξεφλουδισμένα και φρυγανισμένα
1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
400 γραμ. ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα
120 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα
500 γραμ. σοκολάτα γάλακτος ψιλοκομμένη
1 κουταλάκι γλυκού βανίλιας
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
120 γραμ. σοκολάτα για επικάλυψη

Εκτέλεση
Σε ένα ταψί 8Χ8 στρώνουμε λαδόκολλα.
Ψιλοκόβουμε τα φουντούκια, ή τα περνάμε από το μούλτι μέχρι να είσαι σε μικρά κομμάτια, αλλά όχι σκόνη φουντουκιού. αφήστε κατά μέρος περίπου το ένα τέταρτο των φουντουκιών για διακόσμηση.

ανακατέψτε τα υπόλοιπα τρία τέταρτα φουντουκιού με την κρέμα γάλακτος και το συμπυκνωμένο γάλα σε μια κατσαρόλα.
Τοποθετήστε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, και ζεστάνετε την κρέμα μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα ώστε να μην κολλήσει στο κάτω μέρος. Μόλις βράσει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σκεπάζουμε με ένα καπάκι. Αφήστε να εμποτίσουν την κρέμα η γεύση φουντούκι για τουλάχιστον μία ώρα. Αν έχετε το χρόνο, μπορείτε να το αφήσετε κατά τη διάρκεια της νύχτας, για να δώσει μια ισχυρότερη γεύση, απλά φροντίστε να τοποθετείτε το στο ψυγείο αν αφήσετε τόσο πολύ!
Όταν είστε έτοιμοι να κάνετε τα φοντάν, τοποθετήστε τις δύο σοκολάτες ψιλοκομμένες σε ένα μεγάλο μπολ. Επιστρέψτε την κατσαρόλα με την κρέμα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε ενώ η κρέμα θερμαίνετε πάλι. Μόλις πάει να βράσει, την περνάμε από ένα λεπτό σουρωτήρι πάνω από την τεμαχισμένη σοκολάτα, κρατώντας τα κομμάτια φουντουκιού.
Αφήστε το να καθίσει για ένα λεπτό να μαλακώσει η σοκολάτα, στη συνέχεια, ανακατέψτε ελαφρά τη σοκολάτα με την καυτή κρέμα. Προσθέστε την βανίλιας, το αλάτι και ανακατεύουμε έως ότου η σοκολάτα είναι εντελώς λεία.
Αφήστε να κρυώσει για δύο λεπτά και χύστε την σοκολάτα στο έτοιμο ταψί και απλώστε το σε ένα ομοιόμορφο στρώμα. Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι περίπου 45 λεπτά. Μόλις αρχίσει να πήζει το χαράζουμε  σε 24 ορθογώνια. Έχουμε έτοιμα ξυλάκια από σουβλάκι ή γλειφιτζούρι και τα καρφώνουμε σε κάθε κομμάτι. Ξαναβάζουμε στο ψυγείο να πήξει εντελώς.
Αν θέλετε να τα διακοσμήσετε με σοκολάτα και φουντούκια, λιώστε την επιπλέον σοκολάτα σε ένα μικρό μπολ. Βουτήξτε κάθε ορθογώνιο μέχρι την μέση στη σοκολάτα, στη συνέχεια το κάτω μέρος στα υπόλοιπα θρυμματισμένα φουντούκια. Τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα.

Για να κάνετε ζεστή σοκολάτα, αναμείξτε ένα κύβο με περίπου 180 γραμ. ζεστό γάλα και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να διαλυθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: