Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Νερόμελο το αρχαίο ποτό


Στην αρχαία Ελλάδα μερικά από τα βασικά υλικά ήταν το νερό, το μέλι, η μαγιά (που έφτιαχναν ψωμί) και διάφορα μυρωδικά.
Σε πήλινα δοχεία έβαζαν τα υλικά αυτά και μετά από ζύμωση έπαιρναν ένα από τα ποιο εύκολα ποτά.
Θα σας δώσουμε μια ποιο σύγχρονη εκδοχή του ποτού αυτού που μπορείτε να κάνετε εύκολα.

Υλικά
4 λίτρα εμφιαλωμένου νερού (σε θερμοκρασία δωματίου)
3 κιλά μέλι (αυτό πρέπει να είναι καθαρό)
1 πακέτο μαγιάς
25 σταφίδες
1 πορτοκαλί


Εξοπλισμός που θα χρειαστείτε
Ένα δοχείο 8 λίτρων γυάλινο
1 Λαστιχάκι η σπάγκο
1 πακέτο μπαλονιών (αυτά πρέπει να είναι αρκετά μεγάλα ώστε να καλύπτουν το στόμιο του δοχείου)

Εκτέλεση
Χύστε το μισό νερό μέσα σε ένα δοχείο. Κόψτε το πορτοκαλί σας σε 8 κομμάτια με την φλούδα αφού το έχετε πλύνει καλά.
Στη συνέχεια τοποθετήστε τις φέτες πορτοκάλι, το μέλι, τις είκοσι πέντε σταφίδες και τη ζύμη σε ένα δοχείο μικρότερο. Ρίξτε λίγο νερό, ώστε να υπάρχει περίπου 3 πόντους κενό χώρο στην κορυφή. Βάλτε το καπάκι και δώστε καλό κούνημα (ιδανικά για περίπου πέντε λεπτά).
Ρίξτε το μείγμα στο μεγάλο δοχείο και στο στόμιο του βάλτε το μπαλόνι.
Η ιδέα είναι ότι τα αέρια από μέσα θα γεμίσουν το μπαλόνι, τοποθετήστε έτσι ένα  λαστιχάκι ή δέστε το με τον σπάγκο καλά για να το ασφαλίσετε.


Αφήστε το να ξεκουραστείτε και να το παρακολουθήσετε.
Μετά από περίπου είκοσι τέσσερις ώρες, θα δείτε ότι το μπαστούνι είναι θα φουσκώσει, αυτό σημαίνει ότι η μαγιά σας είναι ενεργή με το να κάνει την ζύμωση στο περιεχόμενο του δοχείου!
 Εάν γίνει πολύ μεγάλο, θα πρέπει να αφήσετε να βγει λίγος αέρας (όχι πολύ όμως) ... για να αποφύγετε να σκάσει.
Μετά από περίπου δύο εβδομάδες θα πρέπει να δείτε ότι το μπαλόνι έχει ξεφουσκώσει, αυτό σημαίνει ότι η ζύμωση έχει τελειώσει.


Μετά από δύο μήνες θα πρέπει να παρατηρήσετε ότι το μείγμα έχει ξεθολώσει και έχει καθαρίσει και είναι πλέον έτοιμο να το ευχαριστηθείτε!



Εκτυπώστε την συνταγή σε κάρτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: