Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Μπάμιες λιαστές

Την παλιά εποχή η πρακτική της συντήρησης των λαχανικών για το χειμώνα, όταν δεν υπήρχε καταψύκτης, ήταν κατά κύριο λόγο το στέγνωμα στον ήλιο. Τις μπάμιες τις περνούσαν σε κλωστή -κολιέ- και αφού τις βουτούσαν σε ξύδι και αλάτι τις κρέμαγαν στον ήλιο για 2-3 μέρες να στεγνώσουν καλά. Τις φύλαγαν σε πάνινες σακούλες στα κελάρια και τις φούσκωναν σε νερό για 1 ώρα, πριν τις μαγειρέψουν.

Αφού πλύνετε τις μπάμιες, καθαρίζετε το σκουφάκι τους πολύ προσεκτικά να μην ανοίξει τους βλεννογόνους, αλατίζετε και ραντίζετε με μπόλικο ξύδι, τις άπλωνε σε λαμαρίνα σε μια στρώση και τις άφηνε στον ήλιο.
Εμείς τις αφήσαμε στον ήλιο περισσότερο, περίπου 6 ώρες.


Είχαν χάσει το χρώμα τους, είχαν σφίξει τη σάρκα τους και είχε μειωθεί ο όγκος τους. Μοσχοβόλαγαν όμως, ήταν ψημένες από το ξύδι , το αλάτι και τον ήλιο.
Ένα είναι σίγουρο η γεύση στην συνταγή με κόκορα κρασάτο ήταν τέλεια δοκιμάστε να κάνετε τις μπάμιες λιαστές αξίζει.


Η συνταγή για τον κόκορα κρασάτο με μπάμιες εδώ

1 σχόλιο:

Χαρά Νικ είπε...

Γνωρίζετε αν οι λιαστές μπάμιες μπορούν να καταναλωθούν ωμές;