Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Κέικ Παγωτό

Υλικά
Για το κέικ
360 γραμ. σοκολάτας σε κομμάτια
1 1/2 φλιτζάνια βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
2 φλιτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη
4 μεγάλα αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
1 φλιτζάνι αλεύρι για κάθε χρήση
1 φλιτζάνι σκόνη κακάο
1 κουταλάκι γλυκού σκόνη στιγμιαίου espresso
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι

Για το παγωτό
2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
1/2 φλιτζάνι ολόκληρους κόκκους καφέ
1 ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα
1/2 φλιτζάνι σοκολάτας ψιλοκομμένο


για τη συναρμολόγηση
1/2 φλιτζάνι λιωμένη σοκολάτα

Εκτέλεση
Προθερμάνετε τον Φούρνος 250º με αέρα.
Εν τω μεταξύ, βάζουμε σε παραλληλόγραμμο ταψί λαδόκολλα και την αλείφουμε με βούτυρο

Για να κάνετε το κέικ, λιώνουμε σε μπεν μαρί την σοκολάτα μέχρι να γίνει λεία. Αφήστε την να κρυώσει ελαφρά.
Σε μίξερ κτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε υψηλή ταχύτητα για 2-3 λεπτά, ή μέχρι να αφρατέψει. Προσθέστε τα αυγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Αυξήστε την ταχύτητα σε υψηλό και τα χτυπάμε για άλλα 2-3 λεπτά, ή μέχρι να αφρατέψει. Στη συνέχεια, αναμείξτε με τη βανίλια.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, κοσκινίστε μαζί το αλεύρι, τη σκόνη κακάου, τη σκόνη espresso, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και αναμίξτε τα καλά.
Στο μίγμα του μπόλ αναδιπλώνουμε τη λιωμένη σοκολάτα με μια μεγάλη λαστιχένια σπάτουλα. Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε τα ξηρά συστατικά στο μπολ και αναδιπλώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν. Απλώστε σε στο ταψί με την λαδόκολλα και ψήστε για 17-19 λεπτά, ή μέχρι αν βάλετε ένα μαχαίρι κοντά στο κέντρο βγαίνει καθαρό. Βγάλτε από το ταψί μαζί με την λαδόκολλα και αφήστε να κρυώσει εντελώς,


Για να κάνετε το παγωτό, ζεσταίνουμε τους κόκκους καφέ σε κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά μαζί με την κρέμα γάλακτος έως ότου αρχίσει να σιγοβράζει. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε για 30 λεπτά να κρυώσει, στη συνέχεια αφαιρέστε τους κόκκους του καφέ και καταψύξτε τουλάχιστον 2 ώρες. Η ψύξη της κρέμας εξασφαλίζει ότι θα κάνει μια σταθερή κρέμα σαντιγί στο επόμενο βήμα.
Όταν κρυώσει καλά, ρίχνουμε την κρέμα στο μπολ του μίξερ με το σύρμα. χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει σαντιγί.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ρίχνουμε το κουτάκι ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα. Στη συνέχεια, βάζουμε σε δόσεις την σαντιγί, και αναδιπλώνουμε το μίγμα. Προσθέστε την υπόλοιπη σαντιγί μέχρι να αναμείξουμε όλη την σαντιγί. Τέλος, βάζουμε την τεμαχισμένη σοκολάτα και την βάζουμε στην κατάψυξη να πήξει λίγο ακόμα.

Για να συναρμολόγηση του κέικ, αφαιρέστε τις από μία στρογγυλή συναρμολογούμενη φόρμα . Χρησιμοποιώντας το κάτω μέρος ως πρότυπο, κόψτε δύο στρογγυλά από το κέικ με ένα μαχαίρι. 


Συναρμολογήστε την φόρμα ταψί. Με μια σπάτουλα, ανασηκώστε προσεκτικά ένα από τους στρογγυλά του κέικ  και τοποθετήστε στο κάτω μέρος της φόρμας. Βάλτε το μισό του παγωτού ομοιόμορφα πάνω από το πρώτο κέικ. Περιχύνουμε με περίπου 1/3 φλιτζάνι λιωμένης σοκολάτας. 


Επαναλάβετε με το δεύτερο κομμάτι κέικ, και το η από υπόλοιπο μίγμα παγωτού.

Κόψτε τα περισσέματα του κέικ  που έχουν απομείνει και βάλτε τα σε σωρός πάνω από το κέικ, σκορπήστε μερικά κομμάτια σοκολάτας στην κορυφή. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη σοκολάτα.
Τοποθετήστε το συναρμολογημένο κέικ στο ψυγείο να παγώσει μέχρι να γίνει εντελώς σταθερό, τουλάχιστον 4 ώρες.


Για να σερβίρετε, αφαιρέστε το κέικ από τον καταψύκτη και με μαχαίρι περάστε το τοίχωμα της φόρμας.

Κόψτε σε φέτες και σερβίρετε αμέσως. Ξαναβάλτε το υπόλοιπο κέικ παγωτό στην κατάψυξη αν έχει περισσέψει  για να το απολαύσετε αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: