Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Πράσινο ντοματάκι τουρσί


Ο Γιώργος μερακλής της γεύσης στην Μυτιλήνη ετοιμάζει για το Ουζοθεραπευτήριο του πράσινο ντοματάκι τουρσί δοκιμάσαμε και η όξινη πιπεράτη γεύση του ταίριαζε τέλια με το ουζάκι μας. Θα σας δώσουμε την συνταγή για να το κάνετε και εσείς γιατί το ντοματάκι το φάγαμε όλο….

Υλικά
Για την άλμη
2 φλιτζάνια χονδρό αλάτι
1 φλιτζάνι τσαγιού μηλόξιδο
1 φλιτζάνι τσαγιού λευκό ξίδι
6 φλιτζάνια τσαγιού νερό
1 κουταλάκι ολόκληροι σπόροι από μαύρο πιπέρι
2 αστεροειδείς γλυκάνισοι
Για το τουρσί
3 κιλά πράσινες ντομάτες, πλυμένες καλά, οι μεγαλύτερες κομμένες στα 4 ή σε φέτες και οι μικρότερες στη μέση
1 μάτσο σέλερι (τα κλωνάρια καθαρισμένα και κομμένα σε μέτρια κομμάτια)
4 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση
4 καυτερές κόκκινες πιπερίτσες, ολόκληρες

Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζω όλα τα υλικά για την άλμη και τα ανακατεύω. Τα αφήνω να πάρουν μια – δυο βράσεις και αποσύρω από τη φωτιά. Αφήνω το μείγμα να κρυώσει λίγο και να γίνει χλιαρό (να μην κρυώσει όμως τελείως).
Παίρνω μερικά μέτρια γυάλινα, αποστειρωμένα βάζα και μοιράζω εκεί τις κομμένες πράσινες ντομάτες. Μαζί μοιράζω τα κλωνάρια σέλερι, τα κομμένα σκόρδα και τις καυτερές πιπερίτσες. Φροντίζω οι ντομάτες να πιεστούν σχετικά καλά, χωρίς μεγάλα κενά ανάμεσά τους και γεμίζω τα βάζαμε μέχρι 3 εκ. από το στόμιο.

Απογεμίζω τα βάζα με τη χλιαρή άρμη (με όλα της τα μυρωδικά, χωρίς να τη σουρώσω) και φροντίζω να καλύψω μεν τις ντομάτες, αλλά να αφήσω ένα περιθώριο 1 εκατοστού από το στόμιο του βάζου. Εκεί ρίχνω ελαιόλαδο το οποίο πρέπει σχεδόν να ξεχειλίσει τα βάζα.
Αφήνω τα βάζα όπως είναι, ανοιχτά, μέχρι η άλμη να κρυώσει εντελώς (σκεπάζω με χαρτοπετσέτες τα βάζα για να μην πάνε έντομα και σκόνη). Τότε κλείνω καλά τα βάζα, τα αναποδογυρίζω και τα αφήνω για όλο το βράδυ.
Φυλάω τα βάζα με το τουρσί σε μέρος σκοτεινό και δροσερό, για 20 – 25 ημέρες, για να ωριμάσει το τουρσί.
Ανοίγω ένα βαζάκι, παίρνω όσο ποσότητα από ντομάτες θέλω και τις στραγγίζω (δεν χρειάζεται να τις ξεπλύνω). Τις βάζω σε πιατάκι και τις ραντίζω με ελαιόλαδο και, αν θέλω με λίγο χυμό λεμονιού.

Το τουρσί διατηρείται εκτός ψυγείου, σε μέρος δροσερό και σκοτεινό. Κάθε φορά που παίρνω μερικές ντομάτες, συμπληρώνω με λίγο ελαιόλαδο για να καλύψω την επιφάνεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: