Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Ανάποδο κέικ με γιαρμάδες ή νεκταρίνια

Υλικά
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλιές γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλιές γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι φρέσκο γάλα
150 γραμ. βούτυρο ανάλατο
2 αυγά
1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
4 με 5 ζουμερά νεκταρίνια ή γιαρμάδες

Εκτέλεση
Αρχικά κόβουμε τα νεκταρίνια μας σε μικρές φέτες. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και λιώνουμε το βούτυρο. Στη συνέχεια σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε πρώτα τα στερεά υλικά, το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι, και σε ένα δεύτερο σκεύος το γάλα, 4 κουταλιές της σούπας από το υγρό πλέον βούτυρο και τα αυγά.

Ρίχνουμε το υγρό μίγμα στο πρώτο μπολ ανακατεύοντας συνεχώς με μία σπάτουλα ώσπου να έχουμε μία μαλακή, εύπλαστη ζύμη.
Στο ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε - προτείνεται ένα με διάμετρο περίπου 20 εκατοστών - ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο, το οποίο απλώνουμε για να καλύψει επαρκώς το κάτω μέρος και τα τοιχώματά του. Πασπαλίζουμε όλο το ταψί με την καστανή ζάχαρη, που θα βοηθήσει τα νεκταρίνια να καραμελώσουν όσο η ζύμη ψήνεται.
Ξεκινώντας από το κέντρο τοποθετούμε τα κομμένα φρούτα σαν σε πεσμένο ντόμινο: το ένα σχεδόν ξαπλωμένο πάνω στο άλλο.
Αφού τα στρώσουμε με τρόπο που καλύπτει όλο το κάτω μέρος του ταψιού, προσθέτουμε τμηματικά τη ζύμη που ετοιμάσαμε, την απλώνουμε πάνω από τα φρούτα και λειαίνουμε την επιφάνειά της ώσπου να τα καλύψει καλά, ως τις άκρες. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε στην ίδια θερμοκρασία (180°C) για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι το μαχαίρι, που προσεκτικά θα βυθίσουμε μετά τα πρώτα 40 λεπτά ψησίματος στο κέντρο του κέικ, να βγει χωρίς ίχνος ζύμης.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει για 15 λεπτά. Με ένα μαχαίρι το βοηθάμε να αποκολληθεί από το ταψί. Βγάζουμε το κέικ με την ανάποδη πλευρά του, με τα καραμελωμένα νεκταρίνια σε ένα πλατύ πιάτο και σερβίρουμε απευθείας.

Συνοδεύουμε με λευκό παγωτό ή και σαντιγί, αν και τα μελωμένα φρούτα το καθιστούν από μόνο του άκρως απολαυστικό.

Εκτυπώστε την συνταγή σε κάρτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: