Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Πατάτες γκρατινέ (φούρνου με τυρί και κρέμα)

Υλικά
2 πατάτες ξεφλουδισμένες
1/2 φλιτζάνι γραβιέρα, τριμμένη
1/2 φλιτζάνι τυρί τσένταρ τριμμένο
1-1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά σούπας φρέσκο σκόρδο λιωμένο
4 κλωναράκια φρέσκο ​​θυμάρι ψιλοκομμένο
1/2 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, το σκόρδο, το θυμάρι και το μοσχοκάρυδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να ζεσταθούν καλά. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι. Μην αφήνετε να πάρουν βράση.
Εν τω μεταξύ, χρησιμοποιώντας ένα αιχμηρό μαχαίρι ή
μαντολίνο, κόψτε προσεκτικά τις πατάτες οριζόντια σε λεπτές ροδέλες.
Σε ένα πυρέξ, τοποθετήστε τις πατάτες σε ένα ενιαίο στρώμα πασπαλίζουμε με το ένα τρίτο της γραβιέρας και του τσένταρ. Επαναλάβετε με δύο άλλα στρώσεις πατάτες τυριά. Σιγά-σιγά ρίχνουμε το μείγμα κρέμας πάνω από τις πατάτες, αφήνοντάς το να βυθιστεί ανάμεσα στα στρώματα.

Ψήστε για 34-40 λεπτά, μέχρι οι πατάτες να τρυπιούνται με πιρούνι και το τυρί να γίνει αφρώδες. Αφήστε για δέκα λεπτά και σερβίρετε ζεστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: