Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Πιτάκια σφολιάτας με αχλάδι και βύσσινο

 Υλικά
Για Σάλτσα Βύσσινο Αχλάδι
3/4 φλιτζάνι νερό
1 λεμόνι χυμό και ξύσμα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
3 φλιτζάνια φρέσκα βύσσινα χωρίς κουκούτσι
1 μέτριο αχλάδι καθαρισμένο και ψιλοκομμένο

Για πιτάκια
2 φύλλα σφολιάτας
2/3 φλιτζάνι σάλτσα βύσσινο αχλάδι
1 κουταλιά σούπας γάλα

1 αυγό και 2 κουταλιές γλυκού γάλα προαιρετικό για άλειμα
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη άχνη προαιρετικό κάλυψή

Εκτέλεση
Κάνετε τη σάλτσα των Βύσσινο Αχλάδι
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάλτε το νερό και τη ζάχαρη να βράσουν, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέστε το χυμό λεμονιού και το ξύσμα, τα βύσσινα και τα κομμάτια αχλάδι και φέρτε σε σημείο βρασμού.
Κατεβάστε την θερμοκρασία χαμηλή, και αφήστε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για 10-12 λεπτά μέχρι τα βύσσινα να έχουν μαλακώσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει. Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμο προς χρήση.


Κάντε τα πιτάκια
Προθερμάνετε το φούρνο στους 250 βαθμούς. Απλώστε σε ένα μεγάλο ταψί λαδόκολλα και αφήστε στην άκρη.
Ξεδιπλώστε το φύλλο σφολιάτας με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε την ζύμη σε τετράγωνα. Βουρτσίστε τις άκρες της ζύμης σε κάθε τετράγωνο με γάλα. Τοποθετήστε περίπου μια κουταλιά του βύσσινου σάλτσα αχλάδι στο κέντρο κάθε τετραγώνου, διατηρώντας όσο το δυνατόν περισσότερο υγρό. Διπλώστε κάθε τετράγωνο ζύμης στη μέση διαγώνια, και τοποθετήστε στο ταψί.

Για να πάρουν χρώμα, χτυπήστε ελαφρά μαζί το αυγό και γάλα και βουρτσίστε τις κορυφές σε κάθε πιτάκι. Ψήστε για 16-18 λεπτά, μέχρι η ζύμη είναι χρυσή καφέ και ψηθούν, και η σάλτσα βύσσινο αχλάδι είναι αφρώδης. Αφαιρέστε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. Σερβίρετε ζεστό με πασπαλισμένη ζάχαρη άχνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: