Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

κρέμα καραμελέ με καφέ

Υλικά
1-1 / 3 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
2/3 φλιτζάνι γάλα
1/4 φλιτζανιού κρυσταλλική ζάχαρη, συν για επικάλυψη
1 Πρέζα αλάτι
4 μεγάλους κρόκους αυγών
1 κουταλιά σούπας στιγμιαίο espresso
2 κουταλιά γλυκού Kahlua ή άλλο λικέρ για άρωμα

Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200ο.
Ετοιμάστε 4 μπολάκια πυρίμαχα που θα τα βάλουμε μέσα σε ταψί και να καλύπτονται μέχρι την μέση
Σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, Βάζουμε την κρέμα, το γάλα, τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Σε ένα μπολ, χτυπήστε ελαφρά μαζί τους κρόκους των αυγών.
Βαθμιαία προσθέστε το ζεστό μίγμα κρέμα στους κρόκους αυγών σε μια σταθερή ροή, ανακατεύοντας με σύρμα αλλά όχι πολύ δυνατά. Δεν θέλετε να δημιουργήσετε αφρό, μέχρι η κρέμα να ενσωματωθεί πλήρως.


Αναμίξτε τον εσπρέσο και σουρώνουμε το μίγμα σε ένα μεγάλο μπόλ στη συνέχεια, προσθέστε την Kahlua ή το λικέρ (κυρίως λικέρ καφέ).
Μοιράζετε το μείγμα ανάμεσα στα μπολάκια.
Βάλτε το ταψί με τα μπολάκια στο ράφι του φούρνου και ρίξτε αρκετό ζεστό νερό στο ταψί, έτσι ώστε να φτάνει τουλάχιστον έως τη μέση στα μπολάκια.
Ψήστε τις κρέμες για 20-25 λεπτά. Αφαιρέστε τις κρέμες από το ταψί να κρυώσουν. Να είστε προσεκτικοί, όμως γιατί οι κρέμες είναι ζεστές.
Όταν κρυώσουν τις βάζετε στο ψυγείο μέχρι να είστε έτοιμοι να σερβίρετε.
Για να καραμελώσουν τα κρέμες, ψεκάσετε τις κορυφές με ένα ομοιόμορφο στρώμα ζάχαρης. Θα πρέπει να είναι αρκετή για να καλύψει την κορυφή, αλλά όχι πολύ 1-1 / 2 κουταλάκι του γλυκού για κάθε ένα μπολάκι. Χρησιμοποιώντας ένα φλόγιστρο, καίμε πάνω από κάθε κρέμα, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει καφέ. 



Εναλλακτικά μπορείτε σε τηγάνι να λιώστε 3 κουταλιές σούπας ζάχαρη και με προσοχή να βάλετε πάνω σε κάθε μπολάκι από μια κουταλιά καραμέλα. Ή να ξεφορμάρετε πρώτα την κρέμα και μετά να βάλετε την καραμέλα.   Σερβίρετε αμέσως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: