Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Πατάτες με μυρωδικά στον φούρνο

Υλικά
2 κιλά πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
500 γραμ. κρέμα γάλακτος
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί, γραβιέρα
Αλάτι και πιπέρι
1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι, δεντρολίβανο
2-3 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

Εκτέλεση


Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς.
Βουτυρώνουμε ένα ρηχό πυρίμαχο σκεύος αρκετά μεγάλο για να κρατήσει τις πατάτες σε τέσσερεις στρώσεις.
Κάντε μια στρώση πατάτες στο πάτο, ρίχνουμε λίγη κρέμα και στη συνέχεια, προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
Στη συνέχεια σκορπίστε το 1/2 ψιλοκομμένο σκόρδο, τα μισά βότανα και 1/3 τυρί. Κάντε άλλη μία στρώση με τον ίδιο τρόπο, και στη συνέχεια ρίξτε αρκετή κρέμα για να καλύψει το πάνω στρώμα από τις  πατάτες και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
Καλύψτε τις πατάτες σφιχτά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα.
Αυξήστε την θερμοκρασία του φούρνου στους 250 βαθμούς και αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο από τις πατάτες.
Ψήστε τις πατάτες άλλα 15 λεπτά ή έτσι έως ότου να είναι πολύ τρυφερές και σχεδόν όλη η κρέμα έχει απορροφηθεί και η κορυφή του πάρει χρυσαφή χρώμα.
Ας αφήσουμε τις πατάτες να καθίσουν για λίγα λεπτά πριν το σερβίρισμα.

Μπορούμε να τις κάνουμε και σε μερίδες για ένα τραπέζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: