Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Μουσακάς του τεμπέλη

Υλικά
4 μελιτζάνες
6 πατάτες μεγάλες
1 κιλό κιμά
1 φλιτζάνι σάλτσα
Αλάτι και πιπέρι
1/2 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
1 1/2  φλιτζάνια Ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Για μπεσαμέλ
3 πρατήρια γάλα (φρέσκο)
7 κουταλιές σούπας αλεύρι ή κορν φλάουρ
5 κουταλιές σούπας βούτυρο

Αλάτι, πιπέρι
Μοσχοκάρυδο τριμμένο (προαιρετικά)
2 αβγά (ελαφρά χτυπημένα)

Εκτέλεση
Θερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200ο.
Κόβουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες σε ροδέλες. Τις περιχύουμε με 1 φλιτζάνι λάδι. Το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε όλα σε ταψί και τα ψήνουμε για 30 – 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.
Ετοιμάζουμε τον κιμά. Σε κατσαρόλα σοτάρουμε τον κιμά με το κρεμμύδι. Βάζουμε το 1/2 φλιτζάνι λάδι και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα. Ρίχνουμε την σάλτσα και βράζουμε για 30 λεπτά. (δεν θέλουμε πολλά υγρά αν η σάλτσα χρειαστεί βάζουμε λίγο νερό).
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ.
Ρίχνετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και το αφήνετε σε μέτρια φωτιά, να λιώσει. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε με
ξύλινη σπάτουλα ή με το σύρμα, μέχρι να ενωθεί το αλεύρι με το βούτυρο.
Προσθέτετε το γάλα με μια κοφτή κίνηση, συνεχίζοντας το ανακάτεμα και προσέχοντας να μη σας σβωλιάσει το αλεύρι, μέχρι να
πετύχετε ένα ομοιογενές μίγμα.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε την ένταση της φωτιάς και αφήνετε να σιγοβράζει, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να δέσει η
κρέμα.
Αποσύρετε την κρέμα από τη φωτιά, προσθέτετε τα μπαχαρικά, (αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο) και την αφήνετε να κρυώσει.
Ρίχνετε στην κρέμα τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα και ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις για να ενσωματωθούν αμέσως στο
μίγμα. Η κρέμα σας πρέπει να είναι λεία.

Όταν είναι ψημένα οι πατάτες με τις μελιτζάνες απλώνουμε από επάνω τον κιμά και μετά την μπεσαμέλ. Ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: