Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Μία βασική αρχή στρωσίματος του τραπεζιού

Τα στερεά στα αριστερά και τα υγρά στα δεξιά. Με πιο απλά λόγια, το φλιτζάνι του καφέ και τα ποτήρια του κρασιού και του νερού πάνε στα δεξιά, ενώ το πιάτο του ψωμιού  ή του φρούτου μετά, στα αριστερά.

Αν το φαγητό είναι καλό κι εσείς ως οικοδέσποινα είστε καλοδιάθετη και φιλόξενη, οι καλεσμένοι σας δεν θα προσέξουν τέτοιες λεπτομέρειες όμως καλό είναι να ξέρετε και τη σωστή σειρά με την οποία μπαίνουν τα μαχαιροπίρουνα:

- Τα πιρουνιά πάνε αριστερά, μαχαίρια και κουτάλια δεξιά.
- Δίπλα στο πιάτο βάλτε το κυρίως πιρούνι και το κυρίως μαχαίρι για το κυρίως πιάτο.
- Αριστερά του μεγάλου πιρουνιού βάλτε το μικρότερο πιρούνι της σαλάτας, δεξιά του κυρίως μαχαιριού το κουτάλι της σούπας (αν σερβίρετε σούπα) και ούτω καθεξής.

Η λογική είναι απλή, ο καλεσμένος σας, παίρνει από αριστερά και δεξιά του πιάτου του ότι χρειάζεται, και σιγά σιγά φτάνει προς το εσωτερικό του πιάτου του. Μόνη εξαίρεση είναι το πιρούνι ή και το κουταλάκι για το γλυκό.
Αυτά μπαίνουν στην κορυφή του πιάτου, με την λογική ότι θα χρησιμοποιηθούν τελευταία, όταν θα έχετε σηκώσει και τα μεγάλα πιάτα σερβιρίσματος. Η κόψη των μαχαιριών πρέπει να κοιτά το πιάτο!




Όταν τελειώνετε το γεύμα σας, τοποθετείστε το μαχαιροπίρουνό σας μέσα στο πιάτο, με τις λαβές να δείχνουν 5 η ώρα και τις μύτες 11. Το μαχαίρι και το πιρούνι πρέπει να είναι παράλληλα μέσα στο πιάτο με τα δόντια του πιρουνιού να κοιτάζουν το ταβάνι και την κόψη του μαχαιριού προς το πιρούνι. Έτσι η οικοδέσποινα ή ο σερβιτόρος θα ξέρει πως μπορεί να μαζέψει το τραπέζι. Αν απομακρυνθείτε από το τραπέζι προτού τελειώσετε, για να μη σας μαζέψουν το πιάτο, βάλτε τη λαβή του μαχαιριού να δείχνει 4 η ώρα και τη λαβή του πιρουνιού να δείχνει 8, έτσι ώστε να σταυρώνουν στη μέση του πιάτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: