Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Γαρδούμπες

Υλικά
1 αρνίσια συκωταριά (1 ή 2 κιλά) μαζί με τα έντερα
2 κιλά κρεμμυδάκια φρέσκα
Άνηθο, μαϊντανός, λίγη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι
1 φλιτζ. του τσαγιού λάδι
1 φλιτζ. του τσαγιού βούτυρο
1 κουτ. της σούπας ντομάτα πελτές

Εκτέλεση
Κόβουμε το συκώτι, το πλεμόνι, την καρδιά και το πάχος της συκωτα­ριάς σε μακρόστενες λεπτές λουρίδες, περίπου 10 πόντους μάκρος, την κάθε μια.
Τα πλένουμε, τα Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνοντας τους, λίγη ρίγανη.
Ανοίγουμε με ψαλίδι τα έντερα και τα πλένουμε πολύ καλά. Τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν και, κα­τόπιν, τα κόβουμε κομμάτια 50 πόν­τους το κάθε ένα.
Παίρνουμε από ένα κομμάτι συκώτι, πλεμόνι, καρδιά, γλυκάδι και τα τυλί­γουμε πολύ καλά με ένα κομμάτι από τα έντερα.
Κόβουμε το άνηθο, το μαϊντανό, το κρεμμυδάκι σε χοντρά κομμάτια, τα βάζουμε στο ταψάκι του φούρνου. Τοποθετούμε μια - μια τις γαρδούμπες στη σειρά και, από πάνω, ρίχνουμε το λάδι, το βούτυρο και τη ντομάτα (δια­λυμένη σε λίγο νερό), καθώς και ένα ποτήρι νερό.

Τις βάζουμε στο φούρνο. Μόλις ροδοκοκκινίσουν, τις γυρίζουμε. Για να ψηθούν, χρειάζονται περίπου μια ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: