Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Αρνί στην Σούβλα

1.  Πλένετε από την παραμονή πολύ καλά το αρνί και το σκουπίζετε με ένα καθαρό πανί. Αφαιρείτε τη συκωτα­ριά, αφήνοντας μόνο τα νεφράκια, το αλείφετε με βού­τυρο και λεμόνι και το αλατοπιπερώνετε.
2. Περνάτε τη σούβλα κατά μήκος του αρνιού, φροντίζο­ντας η άκρη της να βγει. περνώντας μέσα από το λαιμό, από το κέντρο του κεφαλιού. Το δένετε γερά με καθαρό σύρμα, στο λαιμό, τα πόδια και τη ράχη (βάζοντας κατά μήκος ένα ξύλο για να μην σπάσει η ραχοκοκαλιά).
Ράβετε την κοιλιά με χοντρό σπάγκο.
3 Ανήμερα, ανάβετε τη φωτιά, νωρίς το πρωί, χρησιμο­ποιώντας κατά προτίμηση, κληματόβεργες. Περιμένετε να πέσει η φωτιά και να «χωνέψουν» τα κάρβουνο, πριν να τοποθετήσετε τη σούβλα.
4. Τοποθετείτε τπ σούβλα ψηλά και αρχίζετε να την περι­στρέφετε γρήγορα, για περίπου μία ώρα.
5. Χαμηλώνετε τη σούβλα και συνεχίζετε την περιστροφή, για 2-3 ώρες, με πιο αργό ρυθμό.
6. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος αλείψετε το αρνί με μείγ­μα από λαδολέμονο, μουστάρδα, ρίγανη και σκόρδο, χρησιμοποιώντας ένα μπουκετάκι με αρωματικά χόρτα(θυμάρι, δεντρολίβανο κ.λπ.). Μην ξεχνάτε, βέβαια, ότι η μουσική, το τραγούδι, ο χορός και το απαραίτητο κρασάκι
είναι αυτό που θα... νοστιμίσουν τελικά τον οβελία!
7. Έπειτα από περίπου 4 ώρες, όταν οι κλειδώσεις των πο­διών του αρνιού θα έχουν αρχίσει να ανοίγουν, ο οβε­λίας είναι πιο έτοιμος να φαγωθεί... Καλή σας όρεξη!

Σχ.Σημ.
Να θυμάστε πάντα ότι τόσο το αρνί όσο και το κατσίκι «μαζεύ­ουν» πολύ στο ψήσιμο.
Μην τρυπάτε το αρνί με πιρούνι όση ώρα ψήνεται. Χάνει όλους τους χυμούς του!
Αν πασπαλίσετε το αρνί την ώρα που ψήνεται και στάζουν τα λίπη, με λίγο σιμιγδάλι ή τριμμένη φρυγανιά, η πέτσα του θα γίνει πιο τραγανή.
Αν προτιμάτε να ψήσετε κατσικά­κι στο φούρνο με πατάτες, φρο­ντίστε να βρείτε κληματσίδες (τα κλαδάκια της κληματαριάς) με τις οποίες θα φτιάξετε ένα πλέγμα,

θα τα στερεώσετε σε ένα μεγάλο ταψί -αφού από κάτω στρώσετε τις πατάτες- και πάνω του θα το­ποθετήσετε το κρέας, θα γίνει λουκούμι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: