Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Πολίτικο Σάμαλι

Υλικά
350 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
150 γραμ. σιμιγδάλι χοντρό
200 γραμ. ζάχαρη άχνη
700 γραμ. γιαούρτι
1  κουταλιά γλυκού σόδα
χυμό από 1/2 λεμόνι
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
4  κουταλιές σούπας ξύσμα πορτοκαλιού

4  κουταλιές σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένο
1  βανίλια
αμύγδαλα ασπρισμένα και χωρισμένα στη μέση

Για το σιρόπι
4 κούπες ζάχαρη
3 1/2 κούπες νερό
φλούδα από 1 λεμόνι
χυμό από 1/2 λεμόνι
2 βανίλιες
1 ξύλλάκι κανέλλας

Εκτέλεση
Σ' ένα μπολ, βάζουμε τα σιμιγδάλια με τη ζάχαρη, τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα πορτοκαλιού και τ᾿ ανακατεύουμε.
Βάζουμε σ᾿ ένα άλλο μπολ το γιαούρτι, ρίχνουμε τη σόδα στο λεμόνι, ανακατεύουμε, (προσοχή γιατί φουσκώνει) και το ρίχνουμε στο γιαούρτι.
Ανακατεύουμε με το γιαούρτι και ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τα σιμιγδάλια.
Με τον αυγοδάρτη ή με το μίξερ, δουλεύουμε τα υλικά, ώσπου να βραχεί καλά όλο το σιμιγδάλι και να ομογενοποιηθούν. (Το μείγμα, πρέπει να είναι σφιχτό).
Αδειάζουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψάκι με διάμετρο 32 εκ. και στρώνουμε την επιφάνεια με υγρή σπάτουλα, βρέχοντάς την συνεχώς.
Αφήνουμε το γλυκό να σταθεί 2 - 3 ώρες στο ψυγείο, για να φουσκώσει το σιμιγδάλι.
Στη συνέχεια, κόβουμε το σάμαλι με μαχαίρι, σε κομμάτια, φτιάχνοντας όποιο σχέδιο θέλουμε.
Στολίζουμε το γλυκό μας, βάζοντας μισό αμύγδαλο στο κέντρο κάθε κομματιού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στις αντιστάσεις (ή στους 165°C στον αέρα), για 50' - 60' περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.


Όταν είναι έτοιμο, βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, αλείφουμε την επιφάνεια με το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Μετά από μία -μιάμιση ώρα, αφού κρυώσει το γλυκό, ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και το βράζουμε (απ᾿ την ώρα που θα πάρει βράση), για 4' - 5'.
Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο το σιρόπι, ρίχνοντας μια σταγόνα στο νύχι του αντίχειρά μας. Αν σταθεί και δεν απλώσει, είναι σωστά δεμένο.
Σιροπιάζουμε το παγωμένο γλυκό με το ζεστό σιρόπι, πολύ προσεκτικά, με μια κουτάλα.
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και βγάζουμε τα κομμάτια σε πιατέλα.

Το φυλάμε σε μπολ που κλείνει καλά, ή  σκεπασμένο με πλαστική μεμβράνη, στο ψυγείο, για να μη στεγνώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: