Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Αρνίσια παιδάκια στον φούρνο με σάλτσα Volta Koyzina

Υλικά
2 κιλά παιδάκια αρνίσια

Για επικάλυψη
3 κουταλιές σούπας πάπρικα
1 κουταλιά σούπας πάπρικα καπνιστή
1 κουταλιά σούπας σκόνη σκόρδου
1 κουταλιά σούπας σκόνη μουστάρδας
1 κουταλιά σούπας τζίντζερ σκόνη
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
¼ κουταλάκι γλυκού μπαχάρι
¼ κουταλάκι πιπέρι καγιέν

Για την σάλτσα
1 ½ φλιτζάνι μέλι
¾ φλιτζάνι ξύδι κατά προτίμηση μπαλσάμικο
¾ φλιτζανιού κέτσαπ
1 κουταλάκι γλυκού σκόρδο

¼ κουταλάκι γλυκού σκόνη καυτερής πιπεριάς

σουσάμι, για γαρνίρισμα

Εκτέλεση
Σε ένα μικρό μπολ, να προετοιμάστε τα καρυκεύματα ανακατεύοντας καλά την πάπρικα, και την καπνιστή πάπρικα, το σκόρδο σε σκόνη, την σκόνη μουστάρδας, το τζίντζερ, το αλάτι, το μπαχάρι και το πιπέρι καγιέν.
Τρίψτε το μείγμα μπαχαρικών σε όλη την επιφάνια και από τις δύο πλευρές στο αρνί να στρώσει ομοιόμορφα.
Βάλτε το σε ταψί, καλύψτε με αλουμινόχαρτο και αφήστε να μαριναριστεί για 5-6 ώρες, μέχρι να είναι τρυφερά.
Ενώ τα παιδάκια μαρινάρονται ετοιμάστε την σάλτσα, ανακατεύοντας το μέλι, το μπαλσάμικο ξύδι, την κέτσαπ, το σκόρδο και την σκόνη καυτερής πιπεριάς σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Σε μέτρια φωτιά φέρτε το μείγμα να πάρει μια βράση και στη συνέχεια να ε σιγοβράζει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για 15 λεπτά ή μέχρι η σάλτσα πήξει και να μειωθεί κατά περίπου ένα τρίτο.
Πάρτε το ταψί αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και με ένα πινέλο αλείψτε με την σάλτσα και ψήστε τα για 4 λεπτά.
Γυρίστε προσεκτικά τα παιδάκια και αλείφουμε με σάλτσα και συνεχίστε να ψήστε για περίπου 8 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει και η σάλτσα είναι καραμελωμένη. Επαναλάβετε με το βούρτσισμα της σάλτσας για μια ακόμη φορά περίπου στα μισά του χρόνου μαγειρέματος.
(Μπορείτε να πείτε ότι είναι έτοιμο όταν αρχίζει το κρέας για να διαχωρίσετε από τα κόκκαλα.)
Βγάζουμε από την φωτιά πασπαλίζουμε με σουσάμι σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.

Σερβίρετε τα παϊδάκια με όση σάλτσα έχει απομείνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: