Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

Σπιτικός μπακλαβάς

Υλικά
4 φλυτζάνια Καρύδια τριμμένα
¼ φλιτζάνι ζάχαρη
1 ¼ φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο
½ κουταλάκι γλυκού κανέλα
1 πακέτο ζύμης φύλλο κρούστας

Για το σιρόπι
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
2 κουταλιές σούπας μέλι
1 κουταλιά σούπας ξύσμα πορτοκάλι
2 κουταλιές σούπας ροδόνερο

Εκτέλεση
Για το σιρόπι


Ανακατέψτε τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό λεμονιού και το μέλι σε ένα κατσαρόλι και αφήνουμε να πάρει βράση. Όταν βράση, χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και αφήστε να σιγοβράσει για 10 λεπτά. Αφαιρέστε από τη φωτιά, προσθέστε το νερό το ξύσμα πορτοκαλιού και ροδόνερο. Αφήστε την να κρυώσει.

Για τον μπακλαβά
Προθερμάνετε το φούρνο στους 250º.
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τα καρύδια χοντρά τριμμένα, τη ζάχαρη, 4 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο, και την κανέλα, ανακατώστε για να ανακατευτούν καλά.


Βουτυρώστε ένα ταψί 10Χ13 περίπου.
Σε μία καθαρή επιφάνεια, ξεδιπλώνουν τα φύλλα.
Τοποθετήστε το πρώτο φύλλο κρούστας στο ταψί, αλείφουμε με το βούτυρο ολόκληρη την επιφάνεια ομοιόμορφα. Τοποθετήστε ένα δεύτερο φύλλο κρούστας και πάλι αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο.
Συνολικά βάλτε 4 φύλλα.
Βάζουμε μια στρώση από το μίγμα με τα καρύδια 1/4 της ποσότητας.
Θα το κάνετε αυτό συνολικά 4 φορές.
4 φύλλα βουτυρωμένα φύλλο, 1/4 φλιτζανιού γέμιση
Στο τέλος βάζουμε τα 4 τελευταία φύλλα και Βουρτσίστε την κορυφή του τελευταίου στρώματος με το λιωμένο βούτυρο.
Κόψτε σε 4 λωρίδες πλάτους, γυρίστε το ταψί και κόψτε διαγώνια για να σχηματίσουν ένα σχήμα διαμαντιού. Ψήστε το μπακλαβά για 40-50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει από πάνω.


Αμέσως χύστε το σιρόπι πάνω από το μπακλαβά, ενώ είναι ακόμα ζεστός. Αφήστε την να κρυώσει τελείως σε θερμοκρασία δωματίου.


Για καλύτερα αποτελέσματα, αφήστε το να καθίσει τουλάχιστον 6-8 ώρες.

Γαρνίρετε με επιπλέον καρύδια στην επιφάνια κάθε κομματιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: