Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Καρυδόπιτα

Υλικά για τη ζύμη
250 γραμ. ζάχαρη
6 αβγά
1 σφηνάκι κονιάκ
400 γραμ.  καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
200 γραμ. τριμμένη φρυγανιά (γαλέτα)
1 κουταλιά σούπας κανέλα
1 κουταλάκι γλυκού τριμμένο γαρίφαλο
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
Βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού


Υλικά για το σιρόπι
3 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
1 κουταλάκι γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλάκι γλυκού ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση
Χωρίζετε τα αβγά σε κρόκους και ασπράδια.
Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα, την φυλάτε στο ψυγείο.
Στο κάδο του μίξερ σας ρίχνετε τους κρόκους των αυγών και τη
ζάχαρη. Τα κτυπάτε καλά μέχρι να αφρατέψει το μίγμα.
Ρίχνετε τη ψιλοκομμένη καρυδόψιχα και τη φρυγανιά.
Διαλύετε το μπέικιν πάουντερ μέσα στο κονιάκ και το ρίχνετε στο μείγμα.
Προσθέτετε όλα τα μπαχαρικά. Δουλεύετε ακόμα για 2 λεπτά .
Σταματάτε το μίξερ, ρίχνετε μέσα τη μαρέγκα και την ενσωματώνετε απαλά στο μείγμα με μια σπάτουλα.
Βουτυρώνετε ένα ταψί, αδειάζετε το μείγμα και ψήνετε στους 180ο
Για περίπου 45 λεπτά.
Δοκιμάζετε εάν έχει γίνει βάζοντας ένα μαχαίρι μέσα στη ψημένη ζύμη. Εάν βγει στεγνό η καρυδόπιτα είναι έτοιμη.
Όσο ψήνετε την καρυδόπιτα φτιάχνετε το σιρόπι.


Περιχύετε το σιρόπι στην καρυδόπιτα να πάει παντού και αφήνετε να το απορροφήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: