Σάββατο 7 Απριλίου 2018

Μπίλτον (Biltong)


Το Biltong είναι κρέας που έχει ψηθεί στο ξίδι και τα μπαχαρικά στεγνωμένο στον αέρα.
Χρησιμοποιούνται πολλά διαφορετικά είδη κρέατος που κυμαίνονται από το βόειο κρέας μέχρι τα κρέατα θηραμάτων και της στρουθοκαμήλου. Δοκιμάστε μια απλή και εύκολη συνταγή για να το φτιάχνετε.

Υλικά
1 κιλό μοσχαρίσιου κρέατος χωρίς λίπος
50 γραμ. καστανής ζάχαρης
30 γραμ. χοντρό αλάτι
15 γραμ. σκόνη σόδας (αυτό μαλακώνει το κρέας)
125 γραμ. κόλιανδρου χοντροκομμένοι
125 ml ξύδι από κόκκινο κρασί
1 κουταλιά σούπας μαύρο πιπέρι
1 κουταλάκι γλυκού πάπρικας καυτερής ή τσίλι

Εκτέλεση
Χρησιμοποιήστε ένα καλό καθαρό από λίπος κομμάτι μοσχαρίσιο κρέας. Κόψτε το κρέας σε λωρίδες πάχους 1cm x 2cm και μήκους περίπου 20cm περάστε σε κάθε κομμάτι ένα σχοινί για να το κρεμάσουμε και τρίψτε τα κομμάτια καλά με το ξύδι.
Ανακατέψτε το αλάτι, τη ζάχαρη, τους θρυμματισμένους σπόρους κόλιανδρου, την σόδα, το μαύρο πιπέρι και την πάπρικα μαζί σε ένα μπολ για να κάνουμε ένα μίγμα για επικάλυψης. 


Βάλτε τα κομμάτια κρέατος στο μείγμα μπαχαρικών.
Πάρτε ένα δοχείο από γυαλί ή ανοξείδωτο και στρώστε το κρέας μέσα, βεβαιώνοντας ότι τα παχύτερα κομμάτια βρίσκονται στο κάτω μέρος.
Καλύψτε το δοχείο με μεμβράνη και ψύξτε για περίπου 12 ώρες με γύρισμα κάθε δύο ώρες, έτσι ώστε το κρέας να μαριναριστεί ομοιόμορφα.
Κρεμάστε τα κομμάτια κρέατος για να στεγνώσουν σε ένα καλά αεριζόμενο σημείο. Τυλίξτε ελαφριά με γάζα για να μην πάνε έντομα.


Ο χρόνος στεγνώματος είναι περίπου 4-5 ημέρες, ανάλογα με τον καιρό και την προσωπική σας προτίμηση πόσο ξερό ή μαλακό το θέλετε.

Μαλακό    

ξερό

Το ψιλοκόβετε και είναι Ιδανικό για μπύρα, κρασί, ρακί αλλά και για σούπες και σε σαλάτες.

Εκτυπώστε την συνταγή σε κάρτα


Δεν υπάρχουν σχόλια: