Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Σάλτσες Βινεγκρέτ (Vinaigrette)


Η σάλτσα Vinaigrette είναι η γαλλική ονομασία της και στη βάση της περιέχει λάδι και μια όξινη ουσία, όπως ξύδι ή λεμόνι, σε αναλογία 3 λάδι προς 1 ξύδι. Στην ελληνική κουζίνα δεν είναι άλλο από το δικό μας λαδόξιδο και λαδολέμονο. Μόνο που η βινεγκέτ είναι εμπλουτισμένη και με άλλα υλικά και προορίζεται να νοστιμίσει σε ότι την βάζουμε.
Τα προτερήματα της σάλτσας βινεγκρέτ είναι πολλά, όσα και οι χρήσεις της. Σε αυτά θα συμπεριλάβουμε τα απλά υλικά και το γρήγορο της παρασκευής της. Την ευκολία στη δημιουργία παραλλαγών και στο γεγονός πως μπορούμε να τη φτιάξουμε ακόμη και μέρες πριν τη χρήση της, ενώ αν μας μείνει να τη συντηρήσουμε στο ψυγείο.

Η βινεγκρέτ βασικά δημιουργήθηκε για να νοστιμίζει φρέσκες, βραστές ή ψητές σαλάτες. Παρ’ όλα αυτά, και ειδικά τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν πολλές παραλλαγές και χρησιμοποιούνται για κρέατα σχάρας και σοτέ, όπως κοτόπουλο και χοιρινό, για ψάρια σχάρας και σοτέ, όπως σολομός κ.λπ. για θαλασσινά όπως γαρίδες, αστακό κ.λπ. ακόμα και για μαρινάδα για να σερβίρετε ωμά θαλασσινά και ψαρικά.

Βινεγκρέτ (Vinaigrette) Βαλσάμικου με μουστάρδα

Υλικά
3 κουταλιές σούπας μουστάρδα μέτρια καυτερή
3 κουταλιές σούπας μέλι
1 κουταλιά σούπας αλάτι
1 κουταλιά σούπας μαύρο πιπέρι
1 φλιτζάνι λάδι
1 φλιτζάνι βαλσάμικο ξύδι






Βινεγκρέτ (Vinaigrette) σάλτσα καίσαρα

Υλικά
2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο
2 κουταλιές σούπας μουστάρδα
¼ φλιτζανιού χυμό λεμονιού
¼ φλιτζανιού μαγιονέζα
½ φλιτζανιού παρμεζάνα τριμμένη
1 κουταλιά σούπας τριμμένο πιπέρι
1/2 κουταλιά σούπας αλάτι
1 φλιτζάνι ηλιέλαιο



Βινεγκρέτ (Vinaigrette) καταλόνια

Υλικά
3 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι
1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο
1 κουταλιά σούπας πιπέρι κόκκινο τσίλι  σε σκόνη
2 κουταλιές σούπας πάπρικα
½ κουταλιά σούπας αλάτι
½ κουταλιά σούπας πιπέρι μαύρο
1 κουταλιά σούπας βαλσαμικό ξύδι
2 κουταλιές σούπας μέλι
½ φλιτζάνι κέτσαπ
½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί
1 κουταλιά σούπας μουστάρδα

Βινεγκρέτ (Vinaigrette) Ιταλική

Υλικά
1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο
1 κουταλιά σούπας φρέσκια ψιλοκομμένη ρίγανη
2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλιά σούπας αλάτι
1 κουταλιά σούπας πιπέρι
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο



Βινεγκρέτ (Vinaigrette) γιαουρτιού

Υλικά
1 φλιτζάνι γιαούρτι
1/3 φλιτζανιού μαγιονέζα
2 κουταλιές σούπας άνηθο
1 κουταλιά σούπας θυμάρι
1 κουταλιά σούπας κρεμμύδι σε σκόνη
1 κουταλιά σούπας σκόρδο σκόνη
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλιά σούπας αλάτι
1 κουταλιά σούπας πιπέρι
¼ φλιτζανιού γάλα


Βινεγκρέτ (Vinaigrette) Ελληνική

Υλικά
2 κουταλιές σούπας πάστα ελιάς (μαύρες)
1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο
2 κουταλιές σούπας ρίγανη
2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλιά σούπας αλάτι
1 κουταλιά σούπας πιπέρι
½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο



Βινεγκρέτ (Vinaigrette) λεμονιού πικάντικη

Υλικά
1 κουταλιά σούπας σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά σούπας ρίγανη
1 κουταλιά σούπας κόκκινο πιπέρι
1 κουταλιά σούπας πάπρικα
1 κουταλιά σούπας αλάτι
½ κουταλιά σούπας μαύρο πιπέρι
1 φλιτζάνι σπορέλαιο
¾ φλιτζανιού χυμό λεμόνι



Βινεγκρέτ (Vinaigrette) μουστάρδας με μέλι

Υλικά
½ φλιτζάνι μουστάρδα
½ φλιτζάνι μέλι
½ κουταλιά σούπας πιπέρι μαύρο
1 κουταλιά σούπας αλάτι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι μηλόξυδο






Βινεγκρέτ (Vinaigrette) σουσαμιού καυτερή

Υλικά
1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο
2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο τζίντζερ
¼ φλιτζανιού μαύρη ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας σουσάμι
½ φλιτζάνι λευκό ξύδι
1 φλιτζάνι σπορέλαιο
2 κουταλιές σούπας ταχίνι

½ κουταλιά σούπας κόκκινο καυτερό πιπέρι ή μπούκοβο


Εκτέλεση

Σε μια γυαλίτσα βάζουμε όλα τα υλικά.
Κλείνουμε καλά το καπάκι και την Ανακινούμε μέχρι να ανακατευθούν τα υλικά.
Περιχύνουμε τις σαλάτες μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: