Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Πατάτες φούρνου με τυρί, φρέσκο κρεμμυδάκι

Υλικά
4 μεγάλες πατάτες καθαρισμένες
¾ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι και 1 πρέζα πιπέρι
½ κουταλάκι γλυκού θυμάρι
½ κουταλάκι γλυκού ρίγανη
½ κουταλάκι γλυκού σκόνη τζίντζερ
1 ½ φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
4 πράσινα φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα


Εκτέλεση
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 250 βαθμούς. Καθαρίζουμε τις πατάτες. Θέλουμε να τους κάνουμε κοψίματα αλλά να μην χωρίσουν.
Βρίσκουμε την ποιο ίσια πλευρά της πατάτας. Αν έχει εξογκώματα τα αφαιρούμε με το μαχαίρι μας. Βάζουμε την ίσια πλευρά να ακουμπά στον πάγκο μας. Αριστερά και δεξιά της πατάτας βάζουμε από μια ξύλινη κουτάλα για τις έχουμε σαν οδηγό.


Με ένα μεγάλο μαχαίρι κάνουμε χαρακιές στην πατάτα μας μέχρι σχεδόν τις κουτάλες χωρίς να την κόψουμε μέχρι κάτω και να χωρίσει.


Βάζουμε τις πατάτες σε ένα ταψί με τα κοψίματα προς τα επάνω αφού πρώτα με το χέρι μας την λυγίσουμε λίγο στο μονοκόμματο κομμάτι της να ανοίξουν λίγο τα κενά.


Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, το θυμάρι, το αλάτι, το πιπέρι, την ρίγανη, και το τζίντζερ (προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε και σκόνη σκόρδο).
Ανακατεύουμε τα υλικά και με ένα κουτάλι περιχύουμε κάθε πατάτα στην κορφή της με το μείγμα λαδιού και ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν μέσα.


Βγάζουμε για λίγο από τον φούρνο και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί. Βάζουμε πάλι στον φούρνο για 4-5 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί. Πασπαλίζουμε ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.
Σερβίρουμε σκέτες ή σαν συνοδευτικό με κρέας ή ψητά λαχανικά.


Εκτυπώστε την συνταγή σε κάρτα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: