Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Αρνάκι ή Κατσικάκι τι να διαλέξουμε


Τα αμνοερίφια ανάλογα με την ηλικία τους Χρησιμοποιούνται διάφορες λέξεις για να περιγράψουν το ζώο σε διαφορετικές φάσεις και ηλικίες. Είναι καλό να τις γνωρίζουμε, για να ξέρουμε τι εννοεί ο κάθε χαρακτηρισμός και τι ζητάμε κάθε φορά.
- Αρνάκι Γάλακτος και Κατσικάκι Γάλακτος: ηλικία έως 3 μηνών
- Αρνάκι και Κατσικάκι: ηλικία από 3,5 μηνών έως 1 έτους
- Ζυγούρι και Βετούλι: ηλικία άνω του 1 έτους, χωρίς το ζώο να έχει τεκνοποιήσει
- Προβατίνα-Κριάρι και Γίδα-Τράγος: ηλικία άνω του 1 έτους, με το ζώο να έχει τεκνοποιήσει


Τι να προτιμήσω  αρνάκι ή κατσικάκι
Το ερώτημα δεν έχει απάντηση: όλα εξαρτώνται από τα γούστα μας. Κάθε κρέας έχει τη χάρη του, ωστόσο υπάρχουν κάποιες διαφορές που μπορούν να μας βοηθήσουν στην επιλογή μας:
Και τα δύο, αρνάκι και κατσικάκι, περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ιδιαίτερα απαραίτητες σε παιδιά, αθλητές, εφήβους, άτομα που αναρρώνουν και ηλικιωμένους.
Το κατσικάκι κινείται διαρκώς, από τις πιο απόκρημνες πλαγιές βουνών μέχρι τις παράλιες περιοχές, για να πιει Θαλασσινό νερό. Έτσι, καθώς κινείται ασταμάτητα, έχει λιγότερο λίπος και άρα λιγότερες Θερμίδες μετά το μαγείρεμα.

Το ολικό λίπος του αρνιού αγγίζει τα 15 γραμ. ανά 100 γραμ. κρέατος στα πιο λιπαρά μέρη, ενώ του κατσικιού τα 4,2 γραμ. αντίστοιχα. Μπορεί το αρνάκι να είναι πιο λιπαρό, για τον λόγο αυτόν όμως είναι για πολλούς πιο νόστιμο, με πιο ζουμερό και πιο τρυφερό κρέας.
Για πολλούς το αρνάκι έχει βαριά μυρωδιά, ενώ αντίθετα τα κατσικάκια μπορούν να μας εκπλήξουν με την ευχάριστη μυρωδιά και τη γεύση τους, αφού ακολουθούν διαφορετικό τρόπο ζωής και βέβαια πολύ μεγαλύτερη ποικιλία στη διατροφή τους.

Συμβουλές συντήρησης
θα πρέπει να γνωρίζουμε μικρά μυστικά για την καλύτερη και ασφαλέστερη συντήρησή τους στο σπίτι, μέχρι την ώρα που θα το βάλουμε να ψηθεί.
Το φυλάσσουμε στο πιο δροσερό μέρος τον σπιτιού (π.χ. μια ασφαλή αποθήκη), σκεπασμένο με καθαρά και βρεγμένα υφάσματα, π.χ. σεντόνια ή πετσέτες.
Σκεπάζουμε οπωσδήποτε το κεφάλι του ζώου. Αν το μαγειρέψουμε ξεχωριστά, θα πρέπει να το βάλουμε προηγουμένως για 30 λεπτά σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό.

Συμβουλές για ψήσιμο στη σούβλα.
- Αγοράζουμε το αρνάκι ή κατσικάκι με την μπόλια του, την οποία Θα στερεώσουμε στη ράχη του ζώου για να το προστατεύει στη διάρκεια του ψησίματος.
- Στη διάρκεια του ψησίματος έχουμε κοντά μας λάδι για το άλειμμα στο τέλος και κάποιο μυρωδικό, όπως ρίγανη, Θρούμπι, μαντζουράνα ή θυμάρι, για να βάλουμε στο εσωτερικό του ζώου.
- Προμηθευόμαστε εγκαίρως τα ανάλογα εξαρτήματα: μεγάλη σούβλα, μικρότερη για κοκορέτσι (αν ψήσουμε), δαγκάνες με τις λάμες και τα παξιμάδια, σύρμα για το δέσιμο των ποδιών κ.ά.
- Ελέγχουμε από πριν το μέρος όπου θα στήσουμε την ψησταριά και τη σούβλα (αν δεν έχουμε χτιστή) και φροντίζουμε αυτό να είναι απάνεμο. Καλό είναι να έχουμε μεριμνήσει για προστατευτική τέντα ή διασφάλιση ενός στεγανού υπόστεγου σε περίπτωση βροχής.
- Κανονίζουμε εγκαίρως ποιος Θα είναι ο ψήστης και τι βοήθεια Θα χρειαστεί.
- Έχουμε προμηθευτεί επαρκή ποσότητα από καλής ποιότητας κάρβουνα, ελληνικά ή εισαγωγής από Βαλκάνια.

Ευχόμαστε καλό ψήσιμο και γεύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: