1. Πλένετε από την
παραμονή πολύ καλά το αρνί και το σκουπίζετε με ένα καθαρό πανί. Αφαιρείτε τη
συκωταριά, αφήνοντας μόνο τα νεφράκια, το αλείφετε με βούτυρο και λεμόνι και
το αλατοπιπερώνετε.
3 Ανήμερα, ανάβετε τη φωτιά, νωρίς το πρωί, χρησιμοποιώντας
κατά προτίμηση, κληματόβεργες. Περιμένετε να πέσει η φωτιά και να «χωνέψουν» τα
κάρβουνο, πριν να τοποθετήσετε τη σούβλα.
4. Τοποθετείτε τπ σούβλα ψηλά και αρχίζετε να την
περιστρέφετε γρήγορα, για περίπου μία ώρα.
5. Χαμηλώνετε τη σούβλα και συνεχίζετε την περιστροφή, για
2-3 ώρες, με πιο αργό ρυθμό.
6. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος αλείψετε το αρνί με
μείγμα από λαδολέμονο, μουστάρδα, ρίγανη και σκόρδο, χρησιμοποιώντας ένα
μπουκετάκι με αρωματικά χόρτα(θυμάρι, δεντρολίβανο κ.λπ.). Μην ξεχνάτε, βέβαια,
ότι η μουσική, το τραγούδι, ο χορός και το απαραίτητο κρασάκι
είναι αυτό που θα... νοστιμίσουν τελικά τον οβελία!
7. Έπειτα από περίπου 4 ώρες, όταν οι κλειδώσεις των ποδιών
του αρνιού θα έχουν αρχίσει να ανοίγουν, ο οβελίας είναι πιο έτοιμος να
φαγωθεί... Καλή σας όρεξη!
Σχ.Σημ.
Να θυμάστε πάντα ότι τόσο το αρνί όσο και το κατσίκι
«μαζεύουν» πολύ στο ψήσιμο.
Μην τρυπάτε το αρνί με πιρούνι όση ώρα ψήνεται. Χάνει όλους
τους χυμούς του!
Αν πασπαλίσετε το αρνί την ώρα που ψήνεται και στάζουν τα
λίπη, με λίγο σιμιγδάλι ή τριμμένη φρυγανιά, η πέτσα του θα γίνει πιο τραγανή.
Αν προτιμάτε να ψήσετε κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες,
φροντίστε να βρείτε κληματσίδες (τα κλαδάκια της κληματαριάς) με τις οποίες θα
φτιάξετε ένα πλέγμα,
θα τα στερεώσετε σε ένα μεγάλο ταψί -αφού από κάτω στρώσετε
τις πατάτες- και πάνω του θα τοποθετήσετε το κρέας, θα γίνει λουκούμι!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου