Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Ολόκληρα ξεφλουδισμένα ντοματάκια στο βάζο

Να φτιάξουμε γυαλίτσες με ξεφλουδισμένα ντοματάκια για να έχουμε όλο τον χειμώνα. Ο μήνας αυτός είναι ο καλύτερος γιατί μπορούμε να τα βρούμε σε πολύ καλή τιμή.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σφικτά και μικρά ντοματάκια ή διαλέξετε ντοματάκια πομοντόρια.
Σφικτά, για να μην μαλακώσουν πολύ στην επεξεργασία και μικρά, για να είναι πιο εύκολο να βράσουν μέχρι το κέντρο τους, χωρίς να μαλακώσει πολύ η εξωτερική τους επιφάνεια.
ξεφλουδίστε τις τομάτες, χωρίς να τρυπήσετε το κοτσανάκι τους – να μείνουν ολόκληρες.
Αν διαλέξετε πομοντόρια, τα οποία έχουν πιο σφικτή σάρκα αλλά και πιο μεγάλους σπόρους, μπορείτε αφού έχετε ξεφλουδίσει τις τομάτες, κόψτε γενναιόδωρο κομμάτι από το κοτσάνι ώστε να αποκαλυφθούν τα «τσεπάκια» με τους σπόρους. Με ένα κουταλάκι αφαιρέστε τους. Ξεπλύνετε τις τομάτες και προχωρήστε στο βράσιμο.
Για να τα ξεφλουδίστε (βουτήξτε τα για λίγα δευτερόλεπτα σε βραστό νερό, βάλτε τα αμέσως σε κρύο νερό για να σφίξουν,
ξεφλουδίστε τα και αφήστε τα σε μπολ χωρίς νερό) χωρίς να τα τρυπήσετε.
Βάλτε τα ντοματάκια (ή τα καθαρισμένα πομοντόρια) σε μεγάλη κατσαρόλα. Καλύτερα να δουλεύετε με μικρές ποσότητες (μέχρι 2 κιλά τη φορά) γιατί το βράσιμο γίνεται πιο σωστό και τα ντοματάκια θα αποστειρωθούν και θα συντηρηθούν μια χαρά όλο το χειμώνα.
Προσθέστε πολτό τομάτας στην κατσαρόλα, αλέθοντας μερικές άλλες ντομάτες μέχρι να σκεπαστούν τα ντοματάκια.
Βάλτε να βράσουν σε δυνατή φωτιά. Έτσι μαζεύεται ο πρώτος αφρός, τον οποίο αφαιρείτε, και συνεχίζετε σε δυνατή φωτιά περίπου για 15 λεπτά. Έτσι Έστε κάθε ντοματάκι να έχει βράσει μέχρι το κέντρο του και αποβάλλει κάθε βλαβερή ουσία η οποία μαζεύεται στην επιφάνεια σαν ένας κατακόκκινος κολλώδης αφρός.
Ξαφρίζετε επιμελώς. Αυτό είναι το πιο σημαντικό σημείο για να καθαρίσει και να αποστειρωθεί η τομάτα σας.
Προσθέστε αλάτι και ζάχαρη αν χρειάζεται για να βελτιωθεί η γεύση.
Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια και συνεχίζετε το βρασμό για άλλα 20 λεπτά περίπου μέχρι να είναι απόλυτα καθαρή η επιφάνεια από αφρό. Στο τέλος η επιφάνεια θα πρέπει να είναι καθαρή και διαφανές. Μοιράστε πρώτα τα ντοματάκια στα αποστειρωμένα και καυτά βάζα σας, χωρίς να τα πιέζετε.
Δώσετε μια ακόμα βράση στο πολτό τομάτας που έχει μείνει στην κατσαρόλα. Δυναμώστε τη φωτιά, ξαφρίστε αν χρειάζεται ακόμα και γεμίστε τα βάζα με το καυτό υγρό. Σκεπάστε με τα καπάκια, αναποδογυρίστε και αφήστε τα να κρυώσουν.

Φυλάξτε τα σε σκοτεινό δροσερό μέρος για τα φαγητό του χειμώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: