Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Σπιτικές λιαστές ντομάτες

Υλικά
2 κιλά ντομάτες μικρές ή ντοματάκια
Αλάτι χοντρό

Εκτέλεση
Πλένετε καλά τις ντομάτες τις κόβουμε στην μέση κάθετα στο κοτσάνι και αφαιρούμε τα σπόρια τους.
Αν είναι μεγάλες τότε τις κόβουμε στα τέσσερα.
Βάζουμε τις ντομάτες με το κομμένο μέρος προς τα κάτω σε χαρτί κουζίνας ώστε να στραγγίξουν τα περιττά υγρά τους για 1/2 ώρα.

Τις γυρνάμε με την φλούδα προς τα επάνω και τις πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι αλλά όχι πάρα πολύ να μην γίνουν παστές.
Βάζουμε τις ντομάτες σε ταψί πού έχουμε στρώσει με αλουμινόχαρτο με την φλούδα προς τα επάνω ώστε τα υγρά να βγουν κάτω αλλιώς θα βράσουν στον φούρνο.
Βάζουμε στον φούρνο στους 100ο με λίγο ανοιχτό τον φούρνο και με αέρα για 10 ώρες ή μέχρι να έχουν στεγνώσει σχεδόν.
Τις βγάζετε από τον φούρνο και τις αφήνετε να κρυώσουν. Τις βάζετε σε στεγνά, αποστειρωμένα βάζα και ρίχνετε μέσα ελαιόλαδο που να τις σκεπάζει. Κουνάτε λίγο το βάζο για να φύγει από μέσα ο αέρας και το κλείνετε. Το κρατάτε κλειστό σε σκιερό, δροσερό μέρος, για δύο τουλάχιστον εβδομάδες, πριν χρησιμοποιήσετε τις λιαστές ντομάτες. (Οι ντομάτες διατηρούνται στο βάζο για 6 μήνες).
Εναλλακτικά τις απλώνετε σε ένα τελάρο με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω και τις βάζετε σκεπασμένες με τούλι (χωρίς να τις αγγίζει) έξω στον ήλιο να «λιαστούν» για 4-6 μέρες. Τις φέρνετε μέσα κάθε βράδυ για να μη χαλάσουν με την πρωινή νοτιά.

Και πάλι τις βάζετε σε βάζα με λάδι. Αν θέλετε σε κάθε βάζο βάζετε μια σκελίδα σκόρδο για ποιο πικάντικες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: