Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Σκεπαστή σούπα λαχανικών στον φούρνο.

Υλικά για την κρούστα
3 φλιτζάνια αλεύρι
1 φακελάκι μαγιά
1/4 κουταλάκι γλυκού αλάτι
Λίγο ζάχαρη
Νερό χλιαρό όσο πάρει

Για την σούπα
1 κουτ. ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο σέλινο
1/4  φλιτζάνι ψιλοκομμένο καρότο
1/4  φλιτζάνι κατεψυγμένα μπιζέλια
1/2 φλιτζάνι μανιτάρια κομμένα σε φέτες
3 κλωναράκια φρέσκο ​​θυμάρι

1 σκελίδα Σκόρδο λιωμένο
1 1/2 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
2 κουταλιές σούπας γιαούρτι
1/4  φλιτζάνι αλεύρι
2 κουταλιές σούπας γάλα
Μαύρο πιπέρι
1 Κρόκο αυγού
1 κουταλιά σούπας νερό


Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε λίγο νερό χλιαρό με 1 κουταλιά αλεύρι, την ζάχαρη και την μαγιά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να μείνει για 2 λεπτά. Βάζουμε όλα τα υλικά βάζοντας λίγο νερό κάθε φορά  ζυμώνουμε να γίνει μια απαλή ζύμη.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 250ο .
Σε κατσαρόλα σοτάρουμε το σέλινο, τα κρεμμύδια και τα καρότα στο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά.
Προσθέστε τα μπιζέλια, τα μανιτάρια, θυμάρι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
Προσθέστε το ζωμό λαχανικών και το γιαούρτι, πρέπει να ανακατέψετε καλά.
Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε ελαφρά μαζί το αλεύρι και το γάλα για να δημιουργήσετε ένα χυλό στη συνέχεια, προσθέστε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά. Προσθέστε το μαύρο πιπέρι.
Αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Εάν το μείγμα να μοιάζει παχύ, προσθέστε περισσότερο ζωμό λαχανικών.


Ρίχνουμε το μίγμα σε πυρίμαχη κατσαρόλα για φούρνο (εγώ χρησιμοποίησα ένα βαθύ πυρέξ).
Ανοίγουμε την ζύμη σε χοντρό φύλλο και την τοποθετούμε πάνω από την σούπα λαχανικών να πιάσει όλο το πυρέξ και να το σκεπάσει. Αφαιρέστε τυχόν περίσσεια ζύμη.
Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε ελαφρά μαζί τον κρόκο του αυγού και το νερό. Βουρτσίστε τη ζύμη.

Ψήστε για 25 λεπτά, ή έως ότου η κρούστα ζύμης ροδίσει. Αφήστε το να καθίσει για 10 λεπτά πριν το σερβίρετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: