Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Πίτα με κιμά και λαχανικά

Υλικά
3 μεγάλες πατάτες αποφλοιωμένες και κύβους
1/4 κουταλάκι γλυκού αλάτι
2 κουταλιές σούπας ανάλατο βούτυρο
1 φλιτζάνι γάλα
1/4 κουταλάκι γλυκού σκόνη σκόρδου
3 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
1/2 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
1 κιλό κιμά
1/2 φλιτζάνι καρότο, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε φέτες λεπτές
1/2 φλιτζάνι κρεμμύδι σε κύβους
1 σκελίδα σκόρδο σε κιμά
1 κουταλιά σούπας πελτέ σάλτσα
Αλάτι και πιπέρι
1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
2 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι κατεψυγμένα μπιζέλια
Καπνιστή πάπρικα

Εκτέλεση
Τοποθετήστε τους κύβους πατάτας σε μια μεγάλη κατσαρόλα και γεμίστε το με κρύο νερό μέχρι οι πατάτες να καλύπτονται. Προσθέτουμε αλάτι στο νερό και φέρετε το νερό σε σημείο βρασμού. Μόλις βράσει, χαμηλώνετε τη φωτιά σε χαμηλή, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρέψτε τις πατάτες για 15-20 λεπτά, ή μέχρι εύκολα να τρυπιούνται με ένα πιρούνι.
Στραγγίξετε το νερό από τις πατάτες και αφήστε να καθίσουν σε σουρωτήρι για μερικά λεπτά. Εν τω μεταξύ, συνδυάστε το βούτυρο, το γάλα, και σκόνη σκόρδου σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Μόλις το βούτυρο να λιώσει, προσθέτουμε τις πατάτες στην κατσαρόλα και τια πολτοποιούμε με το μηχάνημα πουρέ και ανακατεύουμε μέχρι να μην υπάρχουν μεγάλα κομμάτια από της πατάτες.
Ανακατέψτε το σχοινόπρασο και αφήστε τις πατάτες στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τον κιμά και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά, ή μέχρι το κρέας να είναι καφέ. Προσθέστε τα καρότα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή για 6-7 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, χτυπήστε ελαφρά μαζί το ζωμό λαχανικών και το αλεύρι σε ένα μικρό μπολ. Μόλις τα καρότα είναι τρυφερά, προσθέστε το αλεύρι στην κατσαρόλα μαζί με τη σάλτσα ντομάτας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Προσθέστε τον αρακά και αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Προθερμαίνετε τον φούρνο. Γεμίστε ένα ταψί για πίτα και βάλτε το κρέας με το μείγμα λαχανικών. Με ένα κουτάλι βάλτε τον πουρέ πατάτας πάνω από τη γέμιση ομοιόμορφα και προσεκτικά, πατώντας με το πίσω μέρος ενός κουταλιού εάν είναι απαραίτητο. Πασπαλίζουμε με πάπρικα όπως επιθυμείτε. Ψήστε μέχρι πατάτες να ροδίσουν. Αφήστε το να καθίσει για 10 λεπτά πριν το σερβίρετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: